Zwembond gaat op Epo controleren

De wereldzwembond FINA zal naar verwachting in november besluiten om zwemmers door middel van een verplichte bloed- en urinetest te gaan controleren op het gebruik van Epo....

Van onze verslaggever

Volgens Mosterd ligt er bij de zwembond een kant en klaar reglement voor de controles. Dat de atleten nog niet verplicht op Epo worden gecontroleerd, komt doordat de betrekkelijk nieuwe test nog niet aan alle medische en juridische eisen voldoet. Ook moet het Internationaal Olympisch Comité de test nog goedkeuren. Het gebruik van Epo, dat ervoor zorgt dat het bloed meer zuurstof opneemt, is officieel al wel verboden door de bond.

Een van de moeilijkheden met de test is dat er slechts twee IOC-laboratoria (in Sydney en Parijs) in staat zijn om de bloed en urine-analyse naar behoren uit te voeren. Dat is te weinig gezien de betrekkelijke korte tijd die mag liggen tussen de afname van een bloed- en urinemonster en de analyse. Naar verwachting zullen de IOC-laboratoria van Barcelona, Laussane en Oslo de test binnenkort ook kunnen uitvoeren.

Door de snelle ontwikkeling van deze Epo-test heeft de FINA afgezien van het instellen van gezondheidscontroles, die wel worden gehouden in de wielersport. Daar krijgt de atleet een tijdelijk startverbod opgelegd als zijn zogeheten hematocrietwaarde hoger dan vijftig is. Een hoge hematocrietwaarde kan duiden op het gebruik van Epo. Zeker is dat niet.

Met de nieuwe bloed- en urinetest is het lichaameigen Epo, dat wordt aangemaakt door de nieren, te onderscheiden van het nagemaakte Epo, dat van buitenaf wordt toegediend. Er wordt niet langer gewerkt met de hematocrietwaarde. Tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Sydney is de test op beperkte schaal gebruikt.

De wereldzwembond is afgelopen maanden onder grote druk gezet door prominente zwemmers, onder wie olympisch kampioen Ian Thorpe. De Australiër beschuldigde de FINA van lankmoedigheid, doordat er niet op het gebruik van Epo werd gecontroleerd. Thorpe is herhaaldelijk beschuldigd van het gebruik van Epo en zegt zich niet goed te kunnen verweren als er niet wordt getest.

De zwembond heeft steeds volgehouden dat de reputatie van atleten in de waagschaal wordt gesteld als er een test wordt ingevoerd die niet af is. Bovendien vreest de bond dat onterecht betrapte atleten naar de rechter zullen stappen om te vragen om hoge schadevergoedingen.

Ook de internationale atletiekfederatie IAAF laat atleten tijdens de Goodwill Games controleren op Epo. De deelnemers worden willekeurig uitgekozen om een test te ondergaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden