Zweefboeren en de kinderen van ’68

Vanaf de cover van De Groene Amsterdammer kijkt Simone de Beauvoir de lezer met onderzoekende blik aan. ‘Wilt u iets van mij?’, lijkt de Franse denkster te vragen....

Guus Bosch

Elsevier pakt uit met een stuk over ‘de stokpaardjes van de Oranjes’. De ideeën van de Oranjes staan, zo meent het blad, vaker ter discussie dan goed is voor de monarchie. Met het in het openbaar ventileren van opvattingen – zoals over de Nederlandse identiteit (Máxima) of de toon van kritiek (Beatrix) – staan zij in een traditie. Ook de kroonprins dreigt met zijn waterportefeuille en een olympische functie in politiek vaarwater te belanden. En vlak de koninklijke fondsen niet uit, waarschuwt Elsevier, die uit loterijen miljoenen vergaren en daar dingen mee doen.

Zowel HP/de Tijd als Vrij Nederland komt deze week met een dubbelnummer. HP/de Tijd koos als thema het milieu. Het waarom wordt niet geheel duidelijk, maar de portee is: we doen het in Nederland ‘gezien de omstandigheden helemaal niet zo verkeerd’. Een kritisch stuk over ‘zweefboeren’ maakt daarbij duidelijk dat je het niet zo gek kunt bedenken (onderzoek naar energetische landbouw in balans met de kosmos) of je kunt er subsidie voor krijgen, ‘met de warme steun van Herman Wijffels’. Eelders in het dubbeldikke blad een interview met de Nijmeegse wetenschapsfilosoof Ton Derksen, die een rationeel oog liet gaan over de werkwijzen van het Openbaar Ministerie en een boek publiceerde over ‘structurele missers’.

Het valt kennelijk niet mee zonder thema een dubbelnummer te vullen. Vrij Nederland portretteert de generatie van ’68 aan de hand van hun kinderen, althans enkele nazaten van iconen uit die tijd. Armin Meulenbelt (45, zoon van Anja) kreeg destijds drie bonnetjes per week, elk goed voor het mogen kijken naar één tv-programma. Nu staat bij hem al jarenlang de hele dag de televisie aan. De 68’ers zelf komen aan het woord in de personen van Aat Veldhoen en Hedy d’Ancona. Die laatste zou het naar vinden ‘als mijn kind een beursspeculant zou worden’. Dat koppelt dan nog net het omslagthema aan een tweede special: over banken, met als aanleiding de kredietcrisis.

Guus Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden