Zweedse vrouwengroep besluit tot boycot van conferentie Peking

De Zweedse Frederika Bremer Federatie, een organisatie voor vrouwenrechten, heeft dinsdag besloten de Wereldvrouwenconferentie van de Verenigde Naties in Peking te boycotten....

AFP; AP; REUTER

AP, Reuter, AFP

STOCKHOLM

De reden voor het besluit is de scheiding tussen particuliere organisaties en regeringsdelegaties. De Chinese regering heeft de schaduwconferentie Forum van particuliere groepen, de niet-gouvernementele organisaties (ngo's), ondergebracht in Huairou, zestig kilometer van Peking. Aan Forum nemen naar verwachting 36 duizend vrouwen deel.

'Het zal voor beide groepen onmogelijk blijken contact te leggen', zei voorzitter Inge Garstedt gisteren, ondanks de toezeggingen van de Chinese regering voor vervoer en communicatiemiddelen te zorgen. Ze voegde eraan toe niet alleen af te haken vanwege de lokatie van Forum. Ook berichten over mishandeling van meisjes in Chinese weeshuizen van het Zweedse nieuwsagentschap TT zijn een reden 'Peking' te boycotten.

De Bremer Federatie eist niet van de eigen regering dat die de conferentie boycot. Garstedt vindt dat Zweden moet gaan om de 'internationale agenda voor vrouwenzaken' te helpen vaststellen.

Voor het eerst in de geschiedenis zal de delegatie van het Vaticaan in Peking aangevoerd worden door een vrouw. Haar naam zal binnenkort door de paus worden bekendgemaakt. Ze zal een delegatie leiden van twintig personen die, zo deelde woordvoerder Joaquin Navarro-Valls gisteren mee, alle aandacht zal richten op het moederschap.

Navarro-Valls noemde het document Plan for Action, waarover in Peking overeenstemming moet worden bereikt, 'ideologisch onevenwichtig'. Hij zei dat pogingen van islamitische landen om het met het Vaticaan op een akkoordje te gooien zijn mislukt, omdat er tussen beide partijen een 'substantieel verschil van mening' bestaat.

Het Vaticaan speelde een sleutelrol op de Bevolkingsconferentie in Caïro vorig jaar in het verzet tegen abortus. Dit keer neemt het Vaticaan stelling tegen het westerse feminisme. 'Enerzijds wil het document vrouwen bevrijden van culturele beperkingen, anderzijds lijkt het erop uit te zijn het westerse model van vrouwelijkheid in te voeren en dat houdt geen rekening met de waarde die vrouwen hebben in het overgrote deel van de wereld', aldus Navarro-Valls.

Het Vaticaan heeft als soevereine staat in de Verenigde Naties de status van permanente waarnemer. Op grote wereldconferenties wordt die status benut om de bescherming van het gezin te promoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden