Zweedse vice-premier blijft als partij haar vertrouwt

De Zweedse vice-premier Mona Sahlin is bereid kandidaat te blijven voor de opvolging van Ingvar Carlsson als premier en leider van de sociaaldemocratische partij, indien de partij laat blijken nog steeds vertrouwen in haar te hebben....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

'Als de partij wil dat ik kandidaat ben, stel ik me kandidaat', zei Sahlin op een emotionele persconferentie. Een definitieve beslissing wil ze uitstellen tot na een eventueel justitieel onderzoek naar haar handelen. 'Ik ben geen zwendelaar. Ik ben klaar voor de strijd en ik zal vechten', kondigde Sahlin aan. Ze verontschuldigde zich, maar zei dat er geen sprake was van fraude, enkel van een slordige manier waarop ze met geld is omgegaan. Ze verzekerde dat ze nooit één kroon heeft verduisterd.

Het openbaar ministerie zal deze week beslissen of er een onderzoek komt naar het oneigenlijk gebruik dat Sahlin volgens het bericht in de krant van haar creditcard maakte. Zelf zei ze op de persconferentie dat ze een onderzoek zou toejuichen, en dat ze al twee advocaten heeft benaderd.

Tot de creditcard-affaire losbarstte, was Sahlin veruit favoriet voor de opvolging van Carlsson, die in augustus zijn vertrek aankondigde. Carlsson verklaarde dat hij het kalmer aan wil gaan doen. Hij blijft in functie tot het partijcongres in maart, waarop een nieuwe partijleider zal worden benoemd. Andere kandidaten hebben zich teruggetrokken ten gunste van de populaire, jonge Sahlin (38).

De Zweedse sociaaldemocratische partij heeft het moeilijk. De partij verliest door strenge bezuinigingen op de verzorgingsstaat aan populariteit en heeft ook te lijden onder het ongenoegen over de toetreding, begin dit jaar, tot de Europese Unie.

Bij de verkiezingen voor het Europarlement, die vorige maand werden gehouden, verloren de sociaaldemocraten fors. Kiezers liepen over naar partijen die het niet eens waren met het EU-lidmaatschap (Groenen, oud-communisten). Ook intern heeft de partij te kampen met problemen. De partijleiding hoopte met de soepele verkiezing van Sahlin een richtingenstrijd te voorkomen.

Of dat nu nog lukt, is onduidelijk. De commotie rond Sahlin heeft geleid tot een enorme daling van haar populariteit. Volgens de meest pessimistische opiniepeiling van afgelopen weekeinde vindt tweederde van de Zweden dat Sahlin niet geschikt is voor het premierschap.

Expressen schreef vorige week dat Sahlin de creditcard voor beroepsonkosten had gebruikt om vakanties te betalen, auto's te huren en kleren te kopen. Het zou gaan om een bedrag van 47 duizend kroon, rond tienduizend gulden, in de tijd dat ze minister van Werkgelegenheid was (1990-91) en eind vorig jaar, begin dit jaar.

Sahlin heeft alles terugbetaald, met rente, maar haar gedrag druist in tegen de afspraken van het kabinet. Ze heeft vorig jaar gezegd dat ze per vergissing de verkeerde creditcard had gebruikt en het ministerie van Justitie beloofd dat het niet meer zou gebeuren. Toch gebruikte ze haar regeringskaart nog tot april, en betaalde ze pas het volledige bedrag terug na de publikaties in Expressen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden