Zweedse vaders krijgen minimaal drie maanden betaald verlof

Twee maanden betaald verlof is niet genoeg voor kersverse vaders, zo heeft de Zweedse regering besloten. Volgens nieuwe plannen van het kabinet zal de Zweedse man straks minimaal drie maanden met zijn kroost doorbrengen.

Een vader sleet met zijn kind van een helling af. Beeld anp

De extra maand is nodig om de emancipatie te bevorderen, zo kondigde minister Annika Strandhäll van Sociale Zaken aan op de Zweedse radio. Met deze maatregel blijven Zweedse vaders straks bijna drie maanden langer thuis dan Nederlandse mannen, die recht hebben op twee betaalde en drie onbetaalde papadagen na de bevalling.

De ouders van een pasgeboren Zweed krijgen op dit moment samen zestien maanden verlof, waarvan er twee gereserveerd zijn voor iedere partner. Als hij of zij deze verlofdagen niet opneemt, verdwijnen ze en kunnen ze niet worden overgedragen aan de andere ouder. De resterende maanden mogen naar believen tussen de partners worden verdeeld.

Tijdens de verlofperiode behoudt vader of moeder 80 procent van het laatstverdiende loon, met een bovengrens van zo'n vierduizend euro per maand. Doordat de vader doorgaans het meest verdient, gaat hij vaak na twee maanden alweer aan het werk. Om de man nu zover te krijgen dat hij een groter deel van de ouderlijke taken op zich neemt, worden in de kabinetsplannen voortaan drie maanden voor hem gereserveerd. Het totaal aantal verlofmaanden blijft gelijk.

Met de maatregel denkt de regering de gelijkheid tussen de seksen te stimuleren. Volgens een door het kabinet uitgevoerd onderzoek heeft het vaderschapsverlof invloed op de latere kansen op de arbeidsmarkt van de vrouw: voor elke maand extra verlof die de man opneemt, zou het toekomstige inkomen van de vrouw met zeven procent toenemen. 'Wij zijn een feministische regering en een van onze doelen is om de arbeidsdeelname van vrouwen te vergroten', aldus Strandhäll.

Het voorstel wordt in het najaar voorgelegd aan het parlement en zou dan vanaf 2016 in werking kunnen treden.

Een vader bouwt een sneeuwpop met zijn kind. Beeld anp
Een vader en kind in Ouderkerk aan de Amstel. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden