Zweedse sextoerist in eigen land voor rechter gedaagd

In Zweden is deze week het proces begonnen tegen een 66-jarige Zweed die wordt verdacht van seksueel misbruik van een veertienjarige jongen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In februari 1993 viel de Thaise politie in Bangkok de hotelkamer van Bengt Bolin binnen en trof hem 'in een compromitterende houding' met de jongen aan. Bolin werd door de Thaise justitie in staat van beschuldiging gesteld wegens seksueel misbruik van kinderen en vervolgens op borg vrijgelaten. Hij wist Thailand echter te ontvluchten en keerde terug naar zijn geboorteland.

De Zweedse overheid besloot de aanklacht verder te behandelen. Na achttien maanden van moeizame onderhandelingen stond de Thaise overheid de Zweedse officier van justitie toe om in Thailand de misbruikte jongen en een getuige te ondervragen. Het was de eerste keer dat de Thaise autoriteiten meewerkten aan een dergelijk proces. Het land is afhankelijk van toerisme, en naar schatting komen jaarlijks één tot twee miljoen toeristen speciaal voor de sex-industrie naar Thailand.

In Australië, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Zweden is het mogelijk iemand die wordt verdacht van ontucht met minderjarigen in het buitenland in eigen land te vervolgen. In Canada, Nieuw-Zeeland, Japan, Italië en België wordt gewerkt aan een nieuwe wettelijke regeling. Ook op Nederland wordt druk uitgeoefend om de huidige wetgeving aan te passen, zodat Nederlanders die zich in het buitenland schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen, in Nederland voor de rechter kunnen worden gedaagd.

De Nederlandse organisatie Childright Worldwide, in 1994 opgericht door de inmiddels overleden Nobelprijswinnaar prof J. Tinbergen, maakt zich sterk voor een dergelijke wetswijziging in Nederland. De organisatie heeft ruim zevenduizend handtekeningen verzameld en een rapport samengesteld met aanbevelingen voor wetsherzieningen. Childright zal minister Sorgdrager van Justitie een petitie aanbieden waarin wordt geëist dat kinderprostitutie die in het buitenland is bedreven, ook in Nederland strafbaar wordt.

De huidige wetgeving in Nederland maakt een verschil tussen ontucht met kinderen onder de twaalf jaar en kinderen van twaalf tot zestien jaar. Grof gesteld is sex van een volwassene met een kind onder twaaf jaar altijd strafbaar en met kinderen van twaalf tot zestien jaar alleen als het kind of de ouder een aanklacht indient.

De noodzaak van een aanklacht bij de vervolging van ontucht met kinderen van twaalf tot zestien jaar maakt de Nederlandse wetgeving ongeschikt voor vervolging van Nederlandse sextoeristen in het buitenland. De kans dat een Thaise kindprostituée of haar ouder een aanklacht zal indienen, is nagenoeg nihil.

Een Nederlander die in het buitenland een kind onder de twaalf jaar seksueel misbruikt, kan in Nederland ook zonder aanklacht in staat van beschuldiging worden gesteld. In de praktijk is dit echter nog nooit gebeurd.

In het rapport Het kind van de rekening stelt Childright Worldwide onder meer een extra-territorialiteitsbeginsel voor, dat ontucht van Nederlanders in het buitenland ook strafbaar stelt als ontucht niet strafbaar is in het land waar de ontucht is gepleegd.

Een opvallende aanbeveling in het rapport is het omdraaien van het klachtrecht. 'Om seksueel misbruik van kinderen van twaalf tot zestien jaar aan banden te leggen, zou het klachtrecht omgedraaid kunnen worden. Alleen als het kind en/of de ouder een verklaring van toestemming geven voor seksueel contact van het kind met een volwassene, moet worden afgezien van onderzoek en vervolging. In alle andere gevallen zou de rechter-commissaris op verzoek van de politie een gerechtelijk vooronderzoek moeten kunnen beginnen als daar aanleiding toe lijkt.'

Ook pleit Childright Worldwide in het rapport voor de heroprichting van aparte jeugd- en zedenafdelingen bij de politie. In nauwe samenwerking met organisaties als Interpol kan op die wijze de vervolging van ontucht plegende Nederlanders in het buitenland effectiever worden aangepakt. Binnen enkele weken zal Childright Worldwide de handtekeningen en het rapport aan minister Sorgdrager aanbieden.

De jury in Zweden doet op 22 juni uitspraak in de zaak tegen Bolin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.