Zweedse parlement neemt met grote meerderheid strenge asielwet aan

Het Zweedse parlement heeft dinsdag met ruime meerderheid ingestemd met strengere asielwetgeving. De kern is dat permanente verblijfsvergunningen voorlopig worden omgezet in tijdelijke. Dat geldt zelfs met terugwerkende kracht tot 24 november vorig jaar.

Afghaanse asielzoekers in een vakantieresort in het Zweedse Halmstad Beeld Getty
Afghaanse asielzoekers in een vakantieresort in het Zweedse HalmstadBeeld Getty

Met 240 stemmen voor en 45 tegen legde de volksvertegenwoordiging tevens vast dat de regels voor gezinshereniging strenger worden.

De regering van sociaaldemocraten en groenen kreeg ook veel conservatieve parlementsleden achter zich. Mensenrechtenorganisaties en kerken hadden zich fel tegen het wetsvoorstel uitgesproken.

In Zweden deden 163 duizend migranten in 2015 een asielaanvraag, het hoogste aantal aanvragen per hoofd bevolking in vergelijking met andere Europese landen. Door de toevloed van migranten, waait nu een strenge wind in de Scandinavische landen. Zweden zei begin dit jaar te verwachten 60 tot 80 duizend asielzoekers in de komende jaren uit te zetten, omdat zij geen recht hebben op asiel.

Ook Finland liet weten 20 duizend migranten uit te willen zetten. Het was voor het eerst dat EU-lidstaten zulke grote uitzetplannen aankondigen. In Finland waren er vorig jaar 32 duizend asielaanvragen, waarvan 62 procent werd afgekeurd.

Zweden doet genoeg

'Zweden heeft genoeg gedaan, nu zijn andere landen aan de beurt', betoogde de Zweedse minister voor Migratie Morgan Johansson eerder dit jaar in een interview met de Volkskrant. Europa kan makkelijk 1 of 2 miljoen asielzoekers per jaar opnemen, vond hij. Maar dan moeten wel alle landen meedoen.

Protesten

Het Deense parlement nam begin dit jaar, nog voor Zweden, een pakket maatregelen aan dat het vluchtelingen moeilijker moet maken asiel aan te vragen. De nieuwe wet voorziet er onder meer in dat asielzoekers hun kostbaarheden afstaan om zo voor hun verblijf te betalen. Het wetsvoorstel ontlokte eerder internationale verontwaardiging en protesten van mensenrechtenorganisaties.

De wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de belangrijke centrumlinkse oppositie van Sociaal-Democraten. 81 parlementsleden stemden voor de wet, tegenover 27 stemmen tegen. Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die fel gekant is tegen de immigratie, verschuift het politieke landschap van Denemarken naar rechts.

De nieuwe wet staat de politie toe asielzoekers te fouilleren en hun bagage te doorzoeken op waardevolle spullen. Aanvankelijk was het voorstel dat asielzoekers geld en waardevolle bezittingen tot drieduizend kronen (ongeveer 400 euro) mochten behouden; waardevollere spullen zouden ze moeten afstaan om hun opvang te bekostigen. Die grens is omhooggetrokken naar tienduizend kronen (ongeveer 1400 euro).

Burgers over asielbeleid

Te soepel, te duur, te inhumaan. Het asielbeleid ligt vaak onder vuur. Journalisten van onderzoeksproject De Asielzoekmachine vroegen burgers hoe het beter kan. Er kwamen 100 ideeën. De Volkskrant koos er zes, en vroeg uitvoerende instanties: iets voor jullie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden