NieuwsZweedse ouders

Zweedse ouders cel in om veganistisch dieet voor baby: ‘Zij dachten het vitaminetekort te compenseren door zonneschijn, lachen en knuffelen’

Twee Zweedse ouders zijn donderdag veroordeeld tot 3 maanden cel wegens het geven van een veganistisch dieet aan hun kind. Door de onverantwoorde voedingssamenstelling belandde het 1,5 jaar oude meisje in februari met levensbedreigende klachten op de spoedeisende hulp van het kinderziekenhuis in Gotenburg. Het meisje was volgens de doktoren slechts enkele uren verwijderd van de dood.

Eric van den Outenaar
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De vader van het kind verklaarde later dat het kindje het moest kunnen redden op hoofdzakelijk moedermelk, kool, aardappelen, wortelen, rijst en fruit. ‘Al het andere is immers giftig’, citeerde de Zweedse krant Dagens Nyheter de vader. Het dramatische gevolg van de ‘alternatieve’ voedingsfilosofie van de ouders bleef lang onopgemerkt, mede doordat ze ieder contact met de Zweedse overheidsdiensten vermeden. Ze streefden naar een alternatief bestaan buiten de Zweedse samenleving.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Het meisje had onder meer ernstige krampen, een kaakbreuk en een hersenbloeding, aldus Dagens Nyheter. De verantwoordelijke arts verklaarde later nog nooit zo’n ondervoede baby te hebben gezien. Er moest een speciale arts bij komen die ervaring had met ondervoeding in Afrika. Het meisje woog krap 6 kilo, terwijl tussen de 9 en 16 kilo een normaal gewicht is voor een Zweeds kind in haar leeftijd.

Gevaarlijk lage ijzerwaarde

Bovendien had ze een gevaarlijk lage ijzerwaarde in haar bloed, ruim de helft lager dan die van een gezond kind. Tevens constateerde het ziekenhuis een ernstig tekort aan vitamine B12, onder meer noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goed functionerend zenuwstelsel. Vlees geldt als een belangrijke bron van ijzer en vitamine B12. B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals in melkproducten, vlees, vis en eieren. Het tekort daaraan kunnen mensen die het eten van dierlijke producten willen mijden, voorkomen met voedingssupplementen.

De ouders dachten het vitaminetekort echter te kunnen compenseren door ‘zonneschijn, lachen en knuffelen’, citeert de Zweedse krant Aftonbladet. De rechtbank van Gotenburg verwijt hun nalatigheid in hun rol als zorgdragers en het toebrengen van schade aan het lichaam. Hun inmiddels weer aangesterkte dochter is door de sociale dienst uit huis geplaatst. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 3 jaar geëist.

Het is de tweede ‘veganismeveroordeling’ in Zweden in korte tijd. Recentelijk werden twee ouders in het Zweedse Nacka, nabij Stockholm, terechtgewezen in een vergelijkbare zaak. De ouders in Nacka verkeerden lange tijd in gevecht met de Zweedse sociale dienst over de juiste voeding van hun kind. Ze legden de voedingsadviezen van de artsen naast zich neer. Overigens ontkenden ze dat ze het ondervoede kind een strikt veganistisch dieet hadden willen geven. Ze schotelden hun jonge kind wel vis voor, maar dat zou het kind zelf hebben geweigerd te eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden