Zweedse criticus Nobelprijzen vindt voor het eerst gehoor

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Zou Alfred Nobel, grondlegger van de Nobelprijs voor de Vrede, zijn prestigieuze prijs hebben toegekend aan de Amerikaanse president Barack Obama? Of aan de Chinese dissident Liu Xiaobo en de Amerikaanse oud-vice-president en klimaatactivist Al Gore?

Nee, zegt de Zweedse criticus van het Nobelcomité Frederik Heffermehl. Hij vindt dat het testament van Alfred Nobel, die in 1867 het dynamiet uitvond, geweld wordt aangedaan. Door toekenning van de prijs aan milieu- en mensenrechtenactivisten is de prijs steeds verder afgedwaald van Nobels doelstellingen, vindt hij.

Heffermehl voert al langer campagne tegen de keuzes van het Nobelcomité in Oslo, dat wordt benoemd door het Noorse parlement. Voor het eerst heeft hij nu bijval gekregen van de Stockholmse Provincieraad, die erop toeziet dat stichtingen in de provincie hun doelstellingen nakomen. De Raad heeft in een brief om uitleg gevraagd aan het bestuur van de Nobelstichting in Stockholm, die toezicht houdt op de diverse comité's die Nobelprijzen toekennen.

'We denken dat Heffermehl een aantal goede argumenten heeft', zegt advocaat Mikael Wiman van de Provincieraad telefonisch vanuit Stockholm. 'Een eerder verzoek wezen we af, maar nu is hij met nieuwe informatie gekomen. Hij heeft dagboeken ontdekt van Gunnar Jahn, die in 1937 bij het Nobelcomité aantrad. Daarin staan discussies van het comité over de bedoelingen van Alfred Nobel en hoe die moeten worden geïnterpreteerd.'

Nobel liet in 1895 in zijn testament vastleggen dat de Vredesprijs diende te gaan naar 'de persoon die het meeste heeft gedaan voor bevordering van broederschap tussen naties, afschaffing of inkrimping van legers en voor het houden en promoten van vredescongressen.'

De Nobelstichting zegt te zullen reageren op 15 maart.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden