NieuwsSociale huur

Zweedse belegger koopt ruim 9.500 Nederlandse huurwoningen. Kosten: 1,4 miljard euro

De Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden wordt een van de grootste huisbazen van Nederland. Het beursgenoteerde bedrijf heeft 9.544 Nederlandse huurwoningen gekocht van de Britse belegger Round Hill Capital. De deal kost de Zweden 1,4 miljard euro.

Een huurwoningencomplex uit de portefeuille van Heimstaden. Beeld
Een huurwoningencomplex uit de portefeuille van Heimstaden.

De onderneming uit Malmö ziet in de koop ‘een unieke gelegenheid om een grote positie te verwerven op een zeer gunstige woningmarkt.’ Enerzijds roemen de beleggers de ‘sterke macro-economische basis’ in Nederland. Anderzijds denken zij te profiteren van ‘een aanzienlijk landelijk tekort aan appartementen.’

Het bedrijf belooft het nieuwe bezit te verduurzamen, moderniseren en verhuren tegen een ‘betaalbare middenhuur’. Met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar per woning verwerven de Zweden niet de top van de huurmarkt. De Nederlandse belegger Vesteda betaalde vorig jaar meer geld voor minder woningen; 1,5 miljard euro voor 6.700 eenheden. Heimstaden wordt met de aankoop ook eigenaar van nog eens 2.756 ‘verhuurbare eenheden’, zoals winkels en opslagruimten.

Dramatische voorgeschiedenis

De transactie heeft een dramatische voorgeschiedenis. Veel van de aangekochte huizen waren eigendom van Nederlandse woningstichtingen. De corporaties raakten in financiële problemen door corruptieschandalen en slechte investeringen. Om de financiële nood te lenigen droegen zij het eigendom van honderden woningen over aan het Woninginvesteringsfonds (WIF). Dat zou zorg dragen voor verkoop.

Toen dat fonds zelf in financiële problemen raakte, sloeg Round Hill toe. De belegger kocht in 2014 in een klap 3.876 woningen voor 365 miljoen euro. De Britten kochten vervolgens elders in Nederland nog eens 5.668 woningen, in 135 gemeenten in totaal. De huuropbrengst van de 9.554 woningen is 76 miljoen euro per jaar.

De Nederlandse woningmarkt staat in toenemende mate in de belangstelling van buitenlandse vastgoedbeleggers. Door de gestegen huizenprijzen kunnen veel sociale huurwoningen (met een maximale huur van 720 euro) bij het wisselen van huurder worden overgeheveld naar de vrije sector. Vaak kan de huur dan flink worden verhoogd, niet zelden tot boven de 1.000 euro.

Het Duitse Patrizia kocht al 5.500 woningen van de noodlijdende woningstichting Vestia. Het Amerikaanse Blackstone verwierf in december negen panden met huurappartementen in Amsterdam, een eerste stap in een offensief waarmee mogelijk nog eens tientallen miljoenen euro’s zijn gemoeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden