Zweeds visum voor minister Hamas

Het Zweedse consulaat in Jeruzalem heeft een visum verstrekt aan de Palestijnse Hamas-minister van Vluchtelingenzaken, Atef Adwan, zodat hij vandaag een conferentie in Malmö kan bezoeken....

Van onze correspondent

De EU heeft geen gemeenschappelijke afspraken over het verlenen van visa aan Hamas-leden. Maar tot nu toe is terughoudend geopereerd omdat de EU een diplomatieke en economische boycot heeft uitgevaardigd tegen de Hamas-regering.

Vooral Frankrijk, dat pas de visumaanvraag van twee Hamas-parlementariërs heeft afgewezen, reageerde vrijdag gepikeerd. De Zweedse premier Goran Persson wees kritiek echter van de hand. Alle vijftien Schengen-landen hebben volgens hem inzage gehad in de aanvraag en niemand had bezwaar gemaakt.

Tienduizenden Palestijnen voldeden vrijdag aan een oproep van Hamas om in de grote steden te demonstreren tegen de boycot door de VS, EU en Israël. Het VN-programma Unrwa heeft vrijdag gewaarschuwd voor een humanitaire crisis in Gaza. Twee maanden lang zijn geen ambtenarensalarissen uitgekeerd en doordat Israël doorvoer van goederen blokkeert, treden er alom tekorten op.

De Europese Commissie tracht de overige leden van het Kwartet (de VS, de VN en Rusland) ervan te overtuigen een fonds in te richten om buiten de Hamas-regering de Palestijnse basisvoorzieningen te blijven financieren. ‘Wij willen dat Hamas verandert, niet dat Hamas mislukt’, aldus Benita Ferrero-Waldner, de EU-Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen.

Bij een Israëlische luchtaanval op een trainingsterrein van de Volksverzetscomités in de Gazastrook zijn vrijdag vijf doden gevallen. De comités vuurden de laatste maanden geregeld raketten af op Israël.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden