Zweeds leger weer present op post uit Koude Oorlog
Zweden gaat troepen stationeren op Gotland, een eiland tussen Zweden en Letland, vanwege de toegenomen Russische activiteit in de Oostzee. Sinds 2005 waren er geen soldaten meer gelegerd. Het eiland was in de Koude Oorlog een vooruitgeschoven post van het Westen.
De kleine troepenmacht op Gotland zal bestaan uit 150 militairen. Blijkens de aankondiging van Peter Hultkvist, minister van Defensie in de centrumlinkse regering, moet dit de aanzet zijn tot een grote investering in het Zweedse leger van in totaal 687 miljoen euro. 'Het is duidelijk dat we inzetten op nationale defensieoperaties', zei de minister tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter. 'Gotland is een strategische locatie in de Oostzee, en dit geeft aan dat we het belang van Gotland erkennen. Wat we doen past bij de Zweedse souvereiniteit.'
Stockholm doorbreekt hiermee een politiek van tien jaar lang bezuinigen op de strijdkrachten, iets waar het grootste deel van de Zweedse bevolking aanvankelijk achter stond. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak kenterde de publieke opinie, vooral op Gotland zelf, waar de bevolking al eeuwen beducht is voor de Russen. De Gotlanders voelden zich door het vorige kabinet in de steek gelaten. Een jaar geleden al klonk de roep om de leegstaande basis op het eiland opnieuw te bemannen. De opperbevelhebber van het Zweedse leger liet toen weten dat hij daarvoor de capaciteit en het geld niet had.
Verdachte onderzeeër
In oktober vorig jaar dachten burgers een 'verdachte onderzeeër' te zien in de wateren van de grote archipel bij Stockholm. Vanaf dat moment zat de schrik er ook bij de rest van de Zweedse bevolking goed in. Zeker toen de regering later bevestigde dat de verdachte onderzeeër geen luchtspiegeling was geweest en dat het er zelfs meer zouden zijn geweest. De defensie-investering is dan ook mede bedoeld om de schepen van de marine beter uit te rusten, onder meer met de moderne systemen om onderzeeërs op te sporen.
Zweden is geen lid van de NAVO, vanwege een oude neutraliteitstraditie. Mede daarom is het idee van de noodzaak van zelfverdiging er politiek gemeengoed en is het niet opmerkelijk dat een regering van sociaal-democraten en Groenen met dit plan komt.
Bovendien stuitten NAVO-straaljagers vorig jaar boven de Oostzee op Russische vliegtuigen die een oefening deden alsof Stockholm platgebombardeerd moest worden. Het ministerie van Defensie liet daarop weten dat Zweden zich, gezien het aantal manschappen en het aftandse materieel , hoogstens een week staande kan houden als de Russen zouden aanvallen.
Een probleem is dat Zweden in 2009 de dienstplicht heeft afgeschaft en dat het leger niet populair is onder jongeren. Een deel van de extra defensiemiljoenen zal worden gebruikt om het imago van het leger op te kalefateren.