Zweeds ‘klimaatmeisje’ Thunberg gaat jaar niet naar school, maar strijdt volop voor klimaat

De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg neemt een jaar vrij van school om zich volledig in te zetten voor haar strijd tegen klimaatverandering. Thunberg begon vorig jaar een spijbel-actie voor het klimaat die door tal van scholieren in andere landen werd overgenomen.

De jonge Zweedse trad de afgelopen maanden op tal van betogingen en bijeenkomsten op om politici aan te zetten meer te doen tegen de opwarming van de aarde. Haar ‘Skolstrejk för klimatet’ (schoolstaking voor het klimaat) groeide uit tot een massa-beweging. Miljoenen scholieren verspreid over ruim 70 landen volgden haar voorbeeld en spijbelden van school om een strenger klimaatbeleid te eisen.

Klimaattop Verenigde Naties

Thunberg wil haar schoolopleiding onderbreken om in het najaar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York bij te wonen. Op een eerdere VN-klimaatconferentie in het Poolse Katowice veegde ze de wereldleiders vorig jaar december de mantel uit wegens hun gebrek aan actie om de wereld te redden.

Ook de top van het internationale zakenleven gaf ze er op het World Economic Forum in Davos ervan langs. ‘Ik wil dat jullie in paniek raken. Ik wil dat jullie iedere dag de angst voelen die ik voel. En dan wil ik dat jullie actie ondernemen.’

Thunberg is ook uitgenodigd om in december dit jaar de wereldklimaatconferentie in Chili bij te wonen. Een probleem is dat ze om het milieu niet te belasten weigert per vliegtuig te reizen. Volgens het Duitse persbureau DPA onderzoekt Thunberg nu met haar ouders hoe ze op de snelste, maar toch klimaatvriendelijke manier de Atlantische Oceaan kan oversteken.

Niet meer leerplichtig

Thunberg mag zelf beslissen of ze haar school tijdelijk onderbreekt: ze is niet meer leerplichtig volgens de Zweedse wet. Tegenover de krant Dagens Nyheter zei ze dat het een moeilijke beslissing was geweest om een tussenjaar te nemen, ‘maar ik moest het nu wel doen’. Ze zei overigens niet bang te zijn dat ze ver achterop zal raken door een jaartje vrijaf te nemen.

Twee maanden geleden werd Thunberg door het Amerikaanse weekblad Time in de lijst van 100 meest invloedrijke personen in de wereld gezet. Ook is ze al voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Het ‘klimaatmeisje’ met wie het allemaal begon

Greta Thunberg diende wereldwijd als inspiratie voor de beweging van stakende scholieren. En ze is nog lang niet klaar. Lees hier haar profiel. ‘Mensen gaan door alsof er niets aan de hand is’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden