Zweeds bedrijf koopt bekendste detective van het Wilde Westen

Het fameuze Amerikaanse beveiligingsfirma Pinkerton gaat over in Zweedse handen. Het Zweedse Securitas-concern maakte gisteren bekend dat het Pinkerton, het oudste beveiligingsbedrijf in de Verenigde Staten, voor 384 miljoen dollar gaat overnemen....

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Het roemruchte bedrijf werd in 1850 opgericht door Allan Pinkerton, de zoon van een Schotse politie-agent. Pinkerton was tien jaar daarvoor naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Hij maakte daar al snel faam doordat hij een valsemunters-bende in Illinois op het spoor kwam.

Als dank kozen de inwoners hem tot ondersheriff van Cook County, het gebied rond Chicago dat destijds bekend stond als de misdaadhoofdstad van de Verenigde Staten.

Pinkerton hield zich vooral bezig met het bestrijden van de ergste plaag van het Wilde Westen: treinroven. Hij kwam er al snel achter dat dit een uiterst lucratieve markt was en richtte een particuliere politiedienst op: Pinkertons National Detective Agency, de voorloper van wat nu Pinkerton Inc. heet.

Pinkertons detectives boekten veel succes in de strijd met de treinrovers. In 1866 kregen ze een bende treinrovers te pakken die 700duizend dollar hadden geroofd uit de kluizen in een trein van de Adam Express Company. Ze vonden ook vrijwel de hele buit terug.

De Schotse emigrant profiteerde mee van de stormachtige groei die Chicago in die jaren doormaakte. Toen Pinkerton in Illinois aankwam, woonden er maar een paar duizend mensen in de stad. Veertig jaar later had Chicago al een miljoen inwoners, onder wie tal van steenrijke zakenlieden die Pinkerton graag over hun bezit lieten waken.

Pinkerton maakte verder faam als veiligheidsman voor president Lincoln tijdens de Burgeroorlog. Maar zijn mannen wisten niet te verhinderen dat Lincoln een paar dagen na het eind van de Burgeroorlog werd doodgeschoten in het theater.

De Secret Service, die Pinkerton oprichtte, spioneerde ook voor het Unie-leger achter de vijandelijke linies in de zuidelijke staten. Maar ook daarbij sloegen ze wel eens de plank mis. Zo overschatte Pinkerton de sterkte van de zuidelijke troepenmacht die Washington bedreigde schromelijk. Toen de zuidelijke troepen zich terugtrokken bleken de 'kanonnen' die op de stad gericht stonden niet meer te zijn dan zwart geverfde boomstammen. In plaats van 150duizend man telde de troepenmacht van generaal Johnston slechts 50duizend man.

Pinkerton liet de leiding van het bedrijf in 1869 over aan zijn zoons, nadat hij een beroerte had gekregen. Maar hij maakte nog wel mee dat zijn dectectives Jesse James, een van de beruchtste outlaws van het Wilde Westen te pakken kregen.

Pinkerton Inc. heeft nu 250 kantoren in de VS, Europa en Azië en heeft 48duizend mensen in dienst. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van bijna een miljard dollar, voornamelijk uit bewakingsdiensten.

Met de overname van Pinkerton wordt Securitas AB het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld met kantoren in dertig landen. Samen hebben de bedrijven 114duizend man personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden