Zweden vloog in geheim NAVO-agenten

STOCKHOLM - Het neutrale Zweden had tot 1998 een geheime eenheid die NAVO-agenten afzette in de landen van het Warschaupact. Ook werkte het in voorbereiding op een eventuele oorlog met de Sovjet-Unie nauw samen met NAVO-landen Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten.

ANP
© colourbox Beeld
© colourbox

Het vandaag gepubliceerde boek Den dolde alliansen (De verborgen alliantie) werpt nieuw licht op de Zweedse defensiepolitiek tijdens de Koude Oorlog. De Zweedse defensiespecialist Mikael Holmström stelde het samen op basis van 150 gesprekken met militairen, diplomaten, politici en andere sleutelfiguren.

Uit de opgetekende verhalen blijkt dat Zweden met een vloot van tien kleine burgervliegtuigen van het type Cessna 's nachts westerse agenten in Rusland bracht. De laatste opdracht zou in 1998 zijn geweest, toen de Sovjet-Unie al lang niet meer bestond en vlak voor de Vliegeenheid-66 wegens geldgebrek werd opgeheven.

Gewapend treffen

Voorts zouden Amerikaanse mariniers bij een eventueel gewapend treffen met het Warschaupact, de alliantie van Oost-Europese landen onder aanvoering van Rusland, worden afgezet rond de Zuid-Zweedse stad Malmö en in het noorden van Zweden. De Amerikaanse luchtmacht zou binnen acht dagen na het uitbreken van oorlog opereren vanaf Zweedse vliegbases.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden