Zweden vechten om Nederlands vastgoedfonds

Twee grote Zweedse beleggers die op de Nederlandse vastgoedmarkt opereren zijn in een overnamestrijd verwikkeld geraakt. Het vastgoedfonds Capa City Realty heeft gisteren een vijandig bod uitgebracht op de ongeveer even grote branchegenoot, het Pays-Bas Property Fund (PPF)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Capa City, voortgekomen uit het omstreden Ravast, heeft de directie van het overnamedoelwit overrompeld met het bod. Zonder enig vooroverleg leverde een koerier dinsdag na sluiting van de beurs een brief af op het Amsterdamse kantoor van PPF. Daarin werden directie en commissarissen van het vastgoedfonds van de plannen op de hoogte gebracht. Tegelijkertijd werd een persbericht uitgegeven.

De aanpak van Capa City is ongebruikelijk: een vijandige overname komt in Nederland zelden voor. De laatste grote die speelde was het bod van het Belgische Fabricom op installatiebedrijf GTI, bijna vier jaar geleden. Die poging mislukte.

P. Reuchlin, directeur van PPF (het vroegere West Invest Fortress), is naar eigen zeggen 'verbaasd' over het voorstel van Capa City. 'Wij beraden ons morgenvroeg op stappen', laat hij in een korte reactie weten. Verder wil hij inhoudelijk weinig over de kwestie kwijt.

Een woordvoerder van Capa City is daartoe wel bereid. 'Er is onlangs een gesprek geweest tussen mensen van Capa City en de grootaandeelhouder van PPF. Dat leverde niet het gewenste resultaat op. Vervolgens hebben we een keurig nette brief bij Pays-Bas laten bezorgen.'

Uit die keurige brief blijkt dat Capa City er vooral op uit is de kleine aandeelhouders van PPF voor zich te winnen nu de grootaandeelhouder heeft laten blijken niets voor het bod te voelen. Die grootaandeelhouder is niemand minder dan de Zweedse staat, die middels de beleggingsinstellingen Kungsleden en Retriva een belang van 76 procent in PPF heeft. Daarnaast beschikt een aantal banken over 14 procent van de stukken. De overige 10 procent is verspreid over kleine aandeelhouders.

Pays-Bas biedt de grootaandeelhouders (goed voor 90 procent van de stukken) 5,34 gulden per aandeel. Gaan zij uiteindelijk op het bod in, dan kunnen de kleine aandeelhouders rekenen op een prijs van 6,25 gulden. Dat is beduidend meer dan de 4,20 gulden die gisteren op de beurs werd betaald. 'We hopen dat de kleine aandeelhouders enige druk op de grote zullen uitoefenen', verklaart de woordvoerder van Pays-Bas het prijsverschil in het bod. 'Een nette manier', noemt hij de gekozen strategie.

De voorkeursbehandeling van de kleine aandeelhouders van PPF blijkt ook de geplande manier van betaling. De kleine aandeelhouders worden cash afgerekend, de grote moeten genoegen nemen met aandelen, een converteerbare lening en een stuk in contanten.

PPF-directeur Reuchlin, tevens vertrouwensman van de Zweedse aandeelhouders, wil niets zeggen over de reden van de afwijzing. Maar het standpunt zal alles te maken hebben met de geboden prijs en de situatie waarin PPF zich momenteel bevindt. In september besloten de Zweedse aandeelhouders tot een ingrijpende herstructurering van West Invest Fortress, dat meteen werd omgedoopt in PPF.

De Zweden investeerden 200 miljoen gulden in het fonds. Tevens brachten zij er hun Nederlandse portefeuille in onder. Het vastgoed van de maatschappij (kantoren, winkelcentra en bedrijfshallen) is goed voor 441 miljoen. Daar staat een eigen vermogen van ongeveer 200 miljoen tegenover.

Door de kostbare face-lift rekent de directie van PPF dit jaar voor het eerst in lange tijd weer op winst. Slaagt het bod, dan krijgen de Zweden geen kans te profiteren van enige waardegroei. Capa City biedt omgerekend 207 miljoen voor het fonds, waarvan 184 miljoen is bestemd voor de grootaandeelhouders. Dat is dus beduidend minder dan de 200 miljoen die de Zweden onlangs nog in PPF investeerden.

Met het bod denkt de ene Zweedse investeerder de ander de loef af te steken. Terwijl PPF grotendeels in handen is van de Zweedse staat, is Capa City voor 28 procent eigendom van InterIkea, het beleggingsvehikel van het Zweedse Ikea-concern. Een andere grootaandeelhouder van Capa City is NBM-Amstelland, goed voor 27 procent. De beursgenoteerde Haagse aannemer heeft zijn fiat moeten geven voor het ongebruikelijke bod, omdat het een belangrijke stem heeft in de beleggingscommissie van Capa City.

Het bod op PPF is niet de enige grote transactie waarmee Capa City bezig is. Het fonds meldde vorige maand 38 kantoren van het Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK) te willen kopen, een portefeuille met een waarde van een half miljard. Die transactie is nog niet rond. 'Bij het GAK moet er eerst het nodige worden vergaderd voordat er zaken worden gedaan', zegt de Capa City-woordvoerder. Ook deze aankoop wil het fonds deels financieren met nieuwe aandelen en een converteerbare lening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden