nieuws

Zweden, Polen en Duitsland wijzen Russische diplomaten uit

Zweden, Polen en Duitsland hebben maandag elk een Russische diplomaat uitgewezen. Die gecoördineerde actie is een reactie op een besluit van Rusland om drie diplomaten uit deze Europese landen tot ongewenste personen te verklaren.

Mensen die deelnamen aan de demonstraties tegen de veroordeling van Aleksei Navalny worden vastgehouden in een cel. Beeld via REUTERS
Mensen die deelnamen aan de demonstraties tegen de veroordeling van Aleksei Navalny worden vastgehouden in een cel.Beeld via REUTERS

Moskou beschuldigde, afgelopen vrijdag, een Zweedse, Poolse en Duitse diplomaat van ‘deelname’ aan demonstraties tegen de veroordeling van Aleksei Navalny, de belangrijkste oppositiefiguur in Rusland. Volgens de regeringen van betrokken EU-landen observeerden de diplomaten de demonstraties slechts als onderdeel van hun werk en was er geen sprake van deelname aan de protesten.

Hun uitzetting kreeg extra gewicht omdat die bekend werd tijdens het bezoek vrijdag van EU-buitenlandchef Josep Borell aan Moskou. Die vernam tijdens zijn besprekingen daar uit sociale media dat drie EU-diplomaten werden uitgewezen. Volgens Rusland was het besluit tot uitwijzing de dag voor Borells bezoek al genomen.

‘De boodschappen die de Russische autoriteiten tijdens dit bezoek gaven, bevestigden dat Europa en Rusland uit elkaar drijven. Het lijkt erop dat Rusland zich in toenemende mate loskoppelt van Europa en democratische waarden als een existentiële bedreiging beziet’, aldus Borell in zijn blog zondag.

De EU-diplomaat probeerde Navalny in de gevangenis te bezoeken, maar kreeg daar geen toestemming voor. De EU-ministers van buitenlandse zaken buigen zich later deze maand over de Europese strategie voor Rusland. Sommige europarlementariërs vinden overigens dat Borell wegens het bezoek aan Moskou moet aftreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden