Zweden en Finland willen tot 100 duizend vluchtelingen uitzetten

Zweden verwacht 60 tot 80 duizend asielzoekers in de komende jaren uit te zetten, omdat zij geen recht hebben op asiel. Ook Finland liet donderdag weten 20 duizend migranten uit te willen zetten. Het is voor het eerst dat EU-lidstaten zulke grote uitzetplannen aankondigen. 

Beeld afp

Of het daadwerkelijk uitgevoerd kan worden, is nog maar de vraag, zegt Leo Lucassen, directeur onderzoek aan het Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar migratiegeschiedenis aan de universiteit Leiden. De Zweedse regering gaf aan deals te willen sluiten met andere EU landen - met name Duitsland - om de vluchten van terugkerende asielzoekers te kunnen coördineren.'Je kunt dit wel willen, maar in de praktijk is het heel moeilijk om iemand terug te sturen.' Veel asielzoekers gooien volgens Lucassen hun paspoort weg om de kans op uitzetting te verkleinen en zonder paspoort neemt het land van herkomst de migranten niet meer terug.

Als de migranten niet terug kunnen naar hun land van herkomst, zijn er twee mogelijkheden voor de opvanglanden: de asielzoekers toch een verblijfsstatus geven of hen illegaal laten. De Zweedse overheid erkent het risico van veel asielzoekers die zullen proberen op illegale wijze te blijven. Het land wil dit risico verkleinen door extra grenspolitie in te huren en grote consequenties in te voeren voor bedrijven die illegalen in dienst nemen.

Gastvrij Zweden

Zweden heeft zich gastvrij opgesteld, maar ook aan die openheid zitten grenzen, zegt immigratieminister Morgan Johansson in een interview. 'Zweden heeft genoeg gedaan, nu zijn andere landen aan de beurt' (+).

Zweden wordt overspoeld door minderjarige asielzoekers, vooral Afghaanse jongens. Hoe vangt het land hen op? Verslaggeefster Carlijne Vos keek in Malmö (+).

Griekse stranden

In Zweden deden 163 duizend migranten in 2015 een asielaanvraag, het hoogste aantal aanvragen per hoofd bevolking in vergelijking met andere Europese landen. Van de Zweedse oppositiepartijen klinkt via sociale media kritiek op het plan van de regering. 'Niemand is het tot nu toe gelukt', tweet Fredrick Federley, lid van de Zweedse centrumpartij. 'Zweden heeft al een hele lange tijd geen succesvolle uitzettingen meer gedaan.'

In Finland waren er vorig jaar 32 duizend asielaanvragen, waarvan 62 procent is afgekeurd. Een Finse regeringsfunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat al ongeveer vierduizend migranten hun asielaanvraag hadden teruggetrokken, als dat doorzet zou het aantal uitzettingen nog kunnen toenemen. Finland wil daarom transitiecentra oprichten voor asielzoekers die wachten tot ze vrijwillig het land kunnen verlaten.

Europa worstelt al maandenlang met de grote instroom vluchtelingen. De meeste migranten vinden met rubberbootjes hun weg vanaf Turkije naar de Griekse stranden, vanwaar ze doorreizen naar Europese landen in het Noorden. Volgens de Verenigde Naties zijn er in 2016 reeds 46 duizend mensen aangekomen in Griekenland, ondanks de winterkou.

In een poging de vluchtelingenstroom in te dammen heeft de EU deze week Griekenland onder druk gezet. Athene moet de gaten in de grenzen dichten, aldus Brussel. Lukt dat niet dan dreigt de EU Griekenland af te grendelen van de Schengenzone, waarbinnen het vrije verkeer van personen geldt.

Plan-Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom komt met een nieuw plan van aanpak: migranten die aankomen in Griekenland worden linea recta teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor accepteert de EU per jaar 150- tot 250 duizend legale vluchtelingen vanuit Turkije. Lees hier het interview met Samsom (+).

De Oresund-brug tussen Denemarken en Zweden. De identiteitsbewijzen van reizigers die de brug per boot, bus of trein oversteken worden sinds deze maand gecontroleerd.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden