Zweden: bewijs voor buitenlandse duikboot

Er heeft wel degelijk een buitenlandse onderzeeër gevaren in Zweedse wateren. Dat hebben de minister van Defensie Peter Hultqvist, premier Stefan Löfven en de Commandant der Strijdkrachten Sverker Göranson vandaag bekend gemaakt, zo meldden Zweedse media.

redactie
Een Zweedse mijnenveger (links) en een wachtschip zoeken in de Namdo Baai in Zweden naar een verdacht buitenlands vaartuig. Beeld reuters
Een Zweedse mijnenveger (links) en een wachtschip zoeken in de Namdo Baai in Zweden naar een verdacht buitenlands vaartuig.Beeld reuters

Volgens Göranson is het gevonden bewijs onomstotelijk. Het schip werd door de marine gezien op sonarbeelden. Verder is op de zeebodem bij Stockholm een spoor gevonden, dat een kleine duikboot moet hebben getrokken. Bovendien is de onderzeeër gezien door drie verschillende bronnen. Maar van welk land de onderzeeër was, is niet duidelijk geworden. Dat valt ook niet aan te tonen, aldus de Zweden.

Hultqvist noemde tijdens een persconferentie de aanwezigheid van de duikboot 'een grove en totaal onacceptabele schending' van de integriteit van zijn land. Löfven vulde aan: 'Laat mij dit zeggen aan diegenen die achter deze schending zitten: het is onacceptabel en wij zullen ons verbeteren in het detecteren van hun aanwezigheid.'

Buitenlandse onderwateroperatie

In oktober zocht de Zweedse marine met man en macht naar bewijzen voor een mogelijke 'buitenlandse onderwateroperatie'. Het Scandinavische land werd op de avond van 16 oktober gewaarschuwd voor buitenlandse indringers in de kustwateren voor de hoofdstad Stockholm. Zweedse media schreven dat het zou gaan om een vermiste Russische onderzeeër, die voor de Zweedse kust in nood raakte.

Het Zweedse leger stuurde oorlogsbodems, vliegtuigen en eenheden van de landsverdediging naar het gebied. Daarmee was het de grootste mobilisatie sinds de Koude Oorlog. Toen opereerden regelmatig Russische onderzeeboten in Zweedse wateren.

De HMS Stockholm patrouilleert de Zweedse kustwateren. Beeld reuters
De HMS Stockholm patrouilleert de Zweedse kustwateren.Beeld reuters

Koude oorlog

Vergelijkingen met de tijd van het IJzeren Gordijn konden dan ook niet uitblijven. Zeker omdat de onderzeebootjacht plaatsvond een maand nadat twee Russische bommenwerpers het Zweedse luchtruim binnendrongen, het ernstigste militaire luchtvaartincident tussen Zweden en Rusland in tien jaar.

Het voorval met de mysterieuze duikboot was genoeg om de Zweedse premier Stefan Lofven te laten opperen dat het Zweedse leger zijn 'mogelijkheden moet uitbreiden'. Door de annexatie van de Krim kijken de Scandinavische en Baltische staten met argusogen naar het optreden van de Russische luchtmacht en marine in de Oostzee.

Ten tijde van de Koude Oorlog had Zweden nog een robuuste zeemacht die goed uitgerust was om het tegen duikboten op te nemen. Inmiddels is dat niet meer het geval. Zweden is geen lid van de NAVO en heeft sinds de val van het IJzeren Gordijn fors gesneden in de uitgaven voor defensie.

Een schip van de Zweedse marine zoekt naar onderwateractiviteit. Beeld epa
Een schip van de Zweedse marine zoekt naar onderwateractiviteit.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden