Recept

Zwartebonensalade met koriander en limoen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: zwartebonensalade met koriander en limoen (Bijgerecht voor 4 tot 6 personen).

Marcus Huibers
null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

Een hele week heb ik op Long Island met een enorme gasbarbecue mogen spelen en toen wist ik het zeker: mijn leven is niet compleet zolang ik zelf niet zo'n bakbeest op mijn dakterras heb staan. En snel! Natuurlijk, mijn oude houtskoolbarbecue heeft ook z'n charmes, met al die rook en zo.

Maar zo'n E-330 Genesis wordt zo allejezus loeiheet dat het gegrilde vanzelf een rooksmaakje krijgt, vanwege die schroeiende hitte die van de branders komt.

De leverancier had best begrip voor mijn dringende verzoek. Ja hoor, geen probleem. Ze hadden er toevallig nog eentje staan die ik kon ophalen, bij 'hoge uitzondering' uiteraard. Wel graag een busje of een boedelbak meenemen, want hij past niet in de achterbak. God, dat ik daar niet eerder over had nagedacht. Toch maar even de afmetingen opgezocht: 165 bij 150 bij 68 centimeter. Dat past dus niet door ons trappenhuis, laat staan door het trapgat van de woonkamer naar het dakterras.

Ik studeer nu op mogelijkheden om hem alsnog op het dakterras te krijgen, want ik ben niet voor één trapgat te vangen. Met een telescoophoogwerker, bijvoorbeeld. Of met een hijskraan, als het echt niet anders kan. Voor nog slimmere oplossingen houd ik me aanbevolen (demonteren is geen optie) en de rest wordt vervolgd.

Om alvast in de stemming te komen, deze frisse, enigszins Caribische bonensalade voor bij de barbecue. Laat zich zeer goed combineren met vlees, vis of gevogelte.

Ingrediënten
- 400 g. droge zwarte sojabonen
- 1 grote rode ui, gepeld
- 2 tenen knoflook
- 20 g. vers korianderblad
- 1 rood pepertje, zonder zaadlijsten
- sap van 2 limoenen
- 125 ml olijfolie
- zout en zwarte peper
- 1 komkommer

Bereiding

Week de bonen een uur of vier in ruim water (een hele nacht is echt onnodig) en giet af. Kook ze 90 minuten in ruim gezouten water, ze zijn dan beetgaar. Giet af en laat afkoelen. Doe de rode ui, knoflook, koriander en rode peper in de blender en pureer.

Schenk het limoensap en de olijfolie erbij, breng op smaak met zout en zwarte peper en pureer nog eens. Schil de komkommer, schraap de zaadlijsten eruit en snijd in kleine blokjes. Meng de bonen, komkommer en de dressing in een diepe kom en laat een uurtje of langer intrekken voor de beste smaak.

Ik at er gegrilde hamburgers van grofgedraaid vet rundergehakt bij, op smaak gebracht met ketchup, oestersaus, sojasaus en eidooiers. Maar de keuze is reuze, uiteraard.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden