Zwarte vrouwen hebben nog een hele weg te gaan
De ingezonden lezersbrieven van woensdag 25 mei.
Brief van de dag
Hélène Christelle Munganyende schrijft over Lemonade van Beyoncé: 'Het album is de erkenning van een collectieve mentale last die generatie op generatie aan de zwarte vrouw wordt doorgegeven. ... In het nummer Don't Hurt Yourself klinkt het: 'U bent het meest verwaarloosd, onbeschermd en ondergewaardeerd van alle vrouwen.' (Vonk, 21 mei) Zij legt de oorzaak bij 'gebroken relaties die hun oorsprong vinden in een weggestopt koloniaal en slavernijverleden.'
Bij die laatste zin, hoe waar ook, gaat het verhaal toch deels mank. Ik word er zo moe van dat vrijwel iedereen die over achterstelling en discriminatie praat, uiterst belangrijke elementen uit zijn of haar geschiedenis weglaat. Hoe denken zwarte vrouwen ooit volledig te kunnen emanciperen als ze nooit all the way gaan? Bij de tekst uit de eerste alinea dacht ik namelijk de 'Mona weet raad-rubriek' uit een Keniaanse vrouwenrubriek te lezen. Praat met vrouwen in Afrika eens over eeuwenoud familierecht en over erfrecht. Wil Hélène mij vertellen dat die wetten van de kolonisator en slavenhandelaar afkomstig zijn? Of bedoelt zij de invloed van islamitische Arabieren, die er al eeuwen voor de blanken kwamen? Zwarte vrouwen hebben nog een hele weg te gaan. Maar ik ken hun kracht en wens ze alle succes met het emancipatieproces.
Karin van Veen, Oosterbeek
Hoezo slecht theater?
Volgens de Volkskrant van dinsdag 24 mei is Hotel Theater Figi in Zeist het slechtste theater van Nederland. Afgelopen maand trad ik daar met plezier op in een goed gevulde zaal met een oplettend publiek. Bij het bouwen kon mijn technicus rekenen op prettige ondersteuning.
Er waren schone douches, met warm water en schone handdoeken, in de artiesten foyer stonden drie taartjes van uitzonderlijk hoog niveau klaar. De ontvangst was hartelijk en na afloop kreeg ik een drankje en een uitrijkaart. Dat sommige bespelers het niet sjiek vinden dat Figi ook geld verdient als hotel zegt meer over de theatermakers dan over het theater.
Als dit het slechtste theater van Nederland is, moet de krant voortaan misschien toch een ander onderwerp kiezen. Zou het wat dat betreft niet zinniger zijn om eens uit te zoeken hoe het toch komt dat gemeenten vaak met groot gemak miljoenen vrij maken om krankzinnig dure theaters neer te zetten om vervolgens geen geld over te houden voor geschoold personeel en een fatsoenlijke programmering?
Micha Wertheim, Amsterdam
Er is hoop
In de brief van de dag (O&D, 24 mei) treurt oud-docent Nederlands Justine Borkes over het verdwenen literatuuronderwijs op de scholen voor voortgezet onderwijs. Ik treur met haar mee, maar er is hoop.
Op de basisschool van mijn dochters leert ieder kind elk jaar een gedicht uit het hoofd en weet iets te vertellen over de dichter. Zo kwam Willem Wilmink aan de beurt en ook K. Schippers was te horen in de klas. Elke Nederlandse basisschool zou dit voorbeeld moeten volgen. Dan volgen de scholen voor voortgezet onderwijs vanzelf.
Arjen Boswijk
Vaker stemmen svp
Het probleem dat de maatschappij met de huidige vorm van democratie heeft is dat het vehikel zoals Geerten Waling het noemt (O&D, 24 mei) inderdaad een hopeloos verouderd systeem is. Waar alles in de maatschappij sneller gaat, gaat democratische besluitvorming langzamer. Een oplossing zou kunnen zijn vaker over meer stemmen. Technisch kunnen we dat makkelijk aan. Als burger wil ik vaker dan eens in de 4 jaar kunnen stemmen over waar de prioriteiten van het landsbestuur moeten liggen. Het bestuur bepaalt vervolgens wat het hier mee doet. Dit verlevendigt het debat, waar ik me als burger dan ook meer betrokken bij voel. Het maakt het eens in de vier jaar makkelijker om op een bepaalde partij te stemmen. Gewoon digitaal eens per jaar een lijstje van 20 punten aankruisen.
Kunnen we meteen zien wie er werkelijk in democratie geïnteresseerd is.
Geek Zwetsloot, Heemstede
Democraat pur sang
Ik wil graag reageren naar aanleiding van het stuk van Selcuk Öztürk (O&D 24 mei). Hij stelt dat hij als afsplitser een democraat pur sang is. Als Tunahan Küzü dit stuk had ingestuurd, had ik die uitspraak kunnen accepteren, die had voldoende voorkeurstemmen om in de Tweede Kamer te komen.
Öztürk had niet voldoende voorkeurstemmen om op eigen kracht een zetel te behalen. Je kan je de vraag stellen of hij als echte democraat dan niet zijn zetel had moeten inleveren toen hij zich niet meer kon vinden in de PvdA-lijn.
Küzü en Öztürk steken hun bewondering voor de Turkse presdident Erdogan niet onder stoelen of banken. Ik durf daarom mijn vraagtekens te zetten bij hun claim democraten pur sang te zijn. De opheffing van de parlementaire immuniteit om zo Koerdische parlementariërs te kunnen vervolgen is zelfs totaal niet democratisch.
Harmen Versteeg, Breda
Jos van Rey
Tabe Jorritsma moet wel een verschrikkelijke hekel aan Jos van Rey hebben om hem zo te willen bashen (Geachte redactie, dinsdag 24 mei). Toen Van Rey nog in de luiers lag was het in Roermond al jaren een geliefde traditie dat de winkeliers in de binnenstad op de avond van Witte Donderdag hun beste beentje voor zetten bij de opmaak van hun etalages en dat daarvoor prijzen werden toegekend.
Tabe Jorritsma gaat dus (veel) te ver in zijn blinde afkeer.
Bert Janssen, Schiedam, oud-inwoner van Roermond