'Zwarte Pieten' van andere landen

Sinterklaas is niet het enige volksfeest waarin zwart geschminkte figuren een belangrijke rol spelen.

Morris Dance (Engeland)

Bij sommige dansgroepen van de Morris Dance, de traditionele volksdans waarmee in het midden en het noorden van Engeland de lente wordt ingeluid, zijn de gezichten zwart gemaakt. De naam komt waarschijnlijk van 'Moorish Dance' (Moorse dans) en kan verwijzen naar de dansers aan het Spaanse hof of het exotische karakter van de verkleedpartij. De dansers dragen 16de-eeuwse kleren en hebben banden met belletjes om hun benen. De traditie verschilt per regio. Blauw of paars geschminkte dansers komen ook voor.


Darkie Day (Engeland)

Darkie Day is de traditionele midwinterviering in het graafschap Cornwall in Zuid-West Engeland. De Cornish maken ter vermomming hun gezicht zwart of dragen maskers en gaan in een carnavaleske optocht door de straten. De midwinterviering stamt uit prechristelijke tijden. De viering wordt tegenwoordig Mummer's Day genoemd vanwege associaties met racisme.


Noroez (Iran e.a.)

Hadji Firoez is de traditionele heraut (aankondiger) van het Persische Nieuwjaar. Zijn gezicht is met roet zwart gemaakt, hij heeft rode lippen en draagt felle rode kleren. Zingend en dansend gaat hij door de straten en kondigt het Nieuwjaar aan. Over de oorsprong wordt gediscussieerd. Hij zou een vuurbewaker kunnen zijn, maar ook kunnen verwijzen naar een eeuwenoude, uit het dodenrijk teruggekeerde god. Bij de meeste Iraniërs is de joviale figuur geliefd, maar er is ook discussie. Een Iraans-Amerikaanse studente heeft een Facebookpagina waarop wordt gepleit voor afschaffing. Noroez werd in 2009 door de Verenigde Naties op de lijst gezet van beschermd immaterieel cultureel erfgoed.


Carnaval in Orotelli (Italië)

Tijdens carnaval in het stadje Orotelli op het eiland Sardinië, kleden mannen zich in lange wollen jassen, lijkend op monnikspijen, en verven hun gezicht zwart. Deze karakters, Sos Thurpos genaamd, beelden het dagelijks leven van arme boeren uit. Ze paraderen door de stad en dragen een band met koebellen over de schouder om kwade geesten te verjagen. Toeschouwers moeten de karakters wijn aanbieden, anders worden ze 'aangevallen'. De Sos Thurpos doen dan alsof ze stieren zijn.


La Cabalgata de Reyes Magos (Spanje)

Bij de intocht van de drie koningen in Spanje lopen exotisch uitgedoste hulpjes mee, van wie een aantal is zwart geschminkt. De jaarlijkse intocht op 5 januari herdenkt de bijbelse gebeurtenis van de aankomst van de drie oosterse koningen in Bethlehem. De parade is vergelijkbaar met de sinterklaasintocht. De drie koningen, Balthasar, Melchior en Caspar, arriveren met hun hofstoet en delen cadeaus uit. Balthasar kwam uit het bijbelse Egypte, waar de mensen een donkere huidskleur zouden hebben. Een soortgelijke traditie bestaat ook in Centraal Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden