Zwarte Piet is een sociaal werker

Vijfhonderd zeer jonge bewoners van opvangcentra reisden zondag per 'Sintercity' naar Rotterdam om de Sint te ontmoeten. 'Ik heb nog nooit zo'n grote boot gezien.'

ROTTERDAM - Een meisje met een geel hoofddoekje om, met daar bovenop een groene Pietenpet, loopt naast een blond jongetje met een mijter op zijn hoofd. Ze volgen een Zwarte Piet op het dek van het cruiseschip SS Rotterdam. Beide kinderen zijn gespannen, want ze kunnen elk moment oog in oog staan met Sinterklaas.


Even later verschijnt de goedheiligman met zijn gouden staf, rode mijter en lange grijze baard. De kinderen schreeuwen en verdrukken elkaar om zo dicht mogelijk bij de Sint te komen. Hun dag is geslaagd, niet in de laatste plaats omdat ze het SS Rotterdam verlaten met chocoladeletters en chips.


Vijfhonderd kinderen reizen zondag met de 'Sintercity Express'-tour vanuit Zwolle of Roermond naar Rotterdam. Ze zijn tussen de 4 en 8 jaar, hebben een 'oneerlijke start' gehad en verblijven noodgedwongen in opvangcentra, zoals blijf-van-mijn-lijfhuizen, asielzoekerscentra en de crisisopvang. In Nederland zijn ongeveer 35 duizend van deze kinderen.


'Op naar Sinterklaas!', schreeuwt Kane-zanger Dinand Woesthoff zondagochtend op het station van Zwolle. Het gejuich van tientallen kinderen verspreidt zich over het perron. De dag begint net, maar het hoogtepunt staat al vast: een ontmoeting met de vrijgevige bisschop uit Spanje. Nadat burgemeester Henk Jan Meijer op de conducteursfluit heeft geblazen, dendert de Sintercity naar Rotterdam.


'Niet iedereen in Nederland is in de gelegenheid om een Sinterklaasfeest mee te maken. Wij willen daarbij helpen door de kinderen naar Sinterklaas te brengen', zegt Marco van Duin, voorzitter van de Stichting Sinterklaas Rijnmond, initiatiefnemer van de Sintercity. Hij is met zijn team een jaar bezig geweest om het evenement te organiseren.


'Het is vaak moeilijk met deze kinderen in contact te komen. Daarom benaderde de Sintercity ons. Wij hebben die lijntjes lopen', zegt Daphne Schreuder, directeur van de Guusje Nederhorst Foundation. Die organisatie probeert de levens van kinderen in opvangcentra leuker te maken. Johnny de Mol en Babette van Veen zijn ambassadeurs van de Foundation en reizen net als oprichter Dinand Woesthoff zondag mee. 'Het is hier een surrealistische, bonte bende en dat is geweldig', zegt Woesthoff, terwijl kinderen uit allerlei culturen in feestkleding hun ogen uitkijken.


'Soms beheersen de kinderen de taal niet', zegt een Piet. 'Je vertelt dat we nu met de trein gaan en dan straks met de bus naar de boot. Boot?, vragen ze. Ja, blub blub, toet toet, zeg ik dan. Als je met handen en voeten praat, snappen de kinderen je wel. Dat is gelukkig aan Pieten wel besteed.'


Onder politie-escorte vertrekken twintig touringcars vanaf de Kuip, waar de twee door de NS gesponsorde treinen aankomen, naar de kade waar het oude cruiseschip permanent ligt. Het SS Rotterdam maakt indruk op de kinderen: 'Ik heb nog nooit zo'n grote boot gezien!'


Naarmate de dag vordert, worden de Pietenliedjes opzwepender en de pepernoten steeds harder en vaker rondgesmeten. De kinderen, die op jonge leeftijd al veel meemaakten, kruipen steeds verder uit hun schulp.


'Het zijn niet alleen de kinderen die een mooie dag hebben, ook de ouders', zegt Party Piet. 'Moeders die mij met tranen in hun ogen vertellen dat ze van de ene op de andere dag door hun man op straat werden gezet. Soms ben je meer maatschappelijk werker dan Zwarte Piet.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden