Zwarte piet blijft in meeste gemeenten gewoon zwart

Terwijl de discussie over zwarte piet opnieuw oplaait, blijkt er bij de intochten weinig veranderd. In 86 procent van de gemeenten blijft zwarte piet gewoon zwart of bruin bij de intocht in december. Dat blijkt uit onderzoek van het AD in 262 gemeenten.

Een roetpiet tijdens de Amsterdamse intocht van 2014. Beeld anp

Zes procent van de gemeenten verandert piet van kleur. Acht procent weet nog niet wat ze met het uiterlijk van zwarte piet gaat doen. De meeste gemeenten die het uiterlijk van piet veranderen, kiezen voor een piet met roetvegen op zijn gezicht, een 'schoorsteenpiet'.

Voor de tegenstanders van zwarte piet zou je 6 procent een teleurstellend resultaat kunnen noemen. Maar Jerry Afriyie, van Nederland Wordt Beter, dat zich inzet voor de verandering van zwarte piet, noemt de zes procent tegenover het AD juist hoopgevend. 'In het begin werden we nog uitgelachen en nu zien we op verschillende plekken al een verschuiving. Het is allang geen Amsterdamse kwestie meer. Ik voorspel: volgend jaar 50 procent verandering.'

Geleidelijke verandering

Eerder dit jaar besloten de organisatiecomités van de Sinterklaasintochten in Meppel, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht tot het invoeren van schoorsteenpieten. De landelijke intocht is dit jaar in Meppel.

Het aantal schoorsteenpieten zal de komende jaren geleidelijk aan toenemen in die steden, terwijl het aantal gewone zwarte pieten afneemt. Daarbij is een taboe op gouden oorbellen en worden kroeshaar en rode lippen afgebouwd.

'Hiermee willen we een einde maken aan de onduidelijkheid over de toekomst van het uiterlijk van Zwarte Piet', zeggen de intochtorganisatoren. 'Met deze aanpassing blijven de traditie en het aloude sinterklaasverhaal overeind en wordt de uitvoering van piet in lijn gebracht met wat al jaren aan kinderen wordt verteld: hij komt door de schoorsteen.'

Demonstranten van de actiegroep Zwarte Piet Kenniet voeren actie in het centrum van Rotterdam in 2014. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.