Weblog

Zwarte Napoleon, vrouwen van as, een spinnenhuwelijk, Gods houtjes

Naast het epos van Vamba Sherif, 'De zwarte Napoleon', de keuze van Kiza Magendane gaan we na de pauze op woensdagavond 20 september in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost nog drie auteurs en hun werk aanprijzen. Sembène Ousmane, Efua Sutherland, Mia Couto.

Door Wim Bossema
null Beeld wb
Beeld wb

Schrijfster Yasmine Allas koos dit keer een boek van Mia Couto uit Mozambique: Vrouwen van as. Het meisje Imani is een van de hoofdpersonen, het verhaal speelt aan het eind van de 19de eeuw, een tijd van oorlog, door het Portugese koloniale leger in Mozambique en strijders van uiteenlopende volkeren die in de streek wonen.

null Beeld nb
Beeld nb

Ama van Dantzig, cultureel onderneemster en gespreksleidster, zal vertellen over de Ghanese schrijfster, theatermaakster en kunstenares Efua Sutherland. Zij schreef kinderboeken, verhalen en toneelstukken. Ze was zeer actief in het culturele leven na de onafhankelijkheid en er is in de hoofdstad Accra een kinderpark naar haar vernoemd. Haar bekendste stuk gaat over de eeuwenoude vertellingen rond de spin Ananse, verhalen die ook in Suriname van generatie op generatie zijn doorverteld.

null Beeld nb
Beeld nb

Volkskrant-redacteur Wim Bossema (beheerder Afrikablog) koos een vroeg werk van de Senegalese schrijver en cineast Sembène Ousmane: De houtjes van God (Les bouts de bois de Dieu). Dat is een sociaal geëngageerde roman over de legendarisch staking in 1947-48 van het spoorwegpersoneel in de toenmalige Franse kolonie, de spoorlijn liep en loopt tussen Dakar (Senegal) en Bamako (Mali). Sembène presenteert veel hoofdpersonen, in de steden langs de spoorlijn, met botsende karakters en interne discussies in de ontluikende vakbond. Zijn roman kwam uit in 1962. Opvallend was de grote rol die de schrijver toebedeelde aan vrouwlijke personages. De mars van de vrouwen was het hoogtepunt van de massale staking en van Sembènes boek.

Misschien nog beroemder werd Sembène als filmmaker, zoals de historische sage Ceddo. Zijn grote wens was een driedelige film maken over Samory Touré, ja: de Zwarte Napoleon in het boek van Vamba Sherif!

null Beeld nb
Beeld nb
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden