Zwarte lijst CZ borstkanker valt slecht

AMSTERDAM De CZ-ranglijst van beste en slechtste behandelcentra voor borstkanker veroorzaakt vooralsnog meer paniek dan duidelijkheid voor de patiënt.

Anneke Stoffelen

Vrijdag zette de verzekeraar de volledige lijst online en prompt barstten de reacties los. De vereniging van oncologen Sonclos raadt patiënten 'met klem' af zich te baseren op de gegevens van CZ.


De Borstkankervereniging verwijt de verzekeraar onrust te zaaien. De vier ziekenhuizen die door CZ niet goed genoeg worden bevonden, zijn door de Borstkankervereniging juist allemaal beloond met een 'roze lintje' vanwege hun goede zorg.


Voornaamste punt van kritiek zijn de gebruikte criteria. CZ heeft als belangrijkste graadmeter het aantal borstkankeroperaties dat een ziekenhuis jaarlijks uitvoert. Dat moeten er minimaal 150 zijn om in de categorie 'goed' te worden geplaatst. Ziekenhuizen die minder dan 70 operaties op jaarbasis uitvoeren, worden sowieso niet meer gecontracteerd.


Maar volgens medici zegt het aantal operaties vrij weinig over de kwaliteit van de zorg. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) is het veel belangrijker dat de behandeling wordt uitgevoerd door een divers, goed op elkaar ingespeeld team van medisch specialisten.


Chris Wiggers, secretaris van de vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen: 'CZ had net zo goed alle behandelcentra waarvan de naam met een B begint kunnen uitsluiten van een contract, zo willekeurig is het volumecriterium.'


Wiggers meent dat de verzekeraar vooral uit is op concentratie van zorg op bepaalde locaties, omdat dat geld kan besparen en doelmatigheid bevordert. 'Daar is niks mis mee. Maar kom er dan gewoon voor uit dat je minder contracten wilt afsluiten en doe niet alsof het je gaat om de kwaliteit. Nu zet je patiënten op het verkeerde been.'


Het is opvallend dat van de vier ziekenhuizen in de laagste categorie, er drie in het noorden van Nederland staan, waar CZ van oudsher weinig verzekerden heeft. Wiggers: 'Een beetje vreemd om verzekerden van andere maatschappijen bang te maken, terwijl CZ die ziekenhuizen dus nauwelijks kent.'


Het gaat om de Sionsberg in Dokkum, het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Geminiziekenhuis in Den Helder. Alleen het Maasziekenhuis in het Brabantse Boxmeer ligt in een gebied met veel CZ-verzekerden.


Erik Schut, hoogleraar economie van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, vindt het juist wel goed dat CZ 'zijn nek uitsteekt'. 'We wachten nu al jaren tevergeefs tot medici zelf met criteria komen op basis waarvan we de kwaliteit kunnen beoordelen. Zo'n lijst van een verzekeraar is voor de medische wereld een stok achter de deur om zelf met goede maatstaven te komen.'


De eerste tekenen van zijn gelijk zijn er: de NVvH komt in januari met eigen normen om borstkankerbehandelingen op kwaliteit te beoordelen. Maar patiënten die nu een behandelaar zoeken, hebben daar niets aan. Volgens Schut is dit een 'onzekere fase waar we doorheen moeten'.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden