Zwarte legerchef in Z-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse leger krijgt voor het eerst een zwarte generaal aan het hoofd. President Nelson Mandela heeft gisteren luitenant-generaal Siphiwe Nyanda, oud-guerrillacommandant van het ANC, benoemd tot opvolger van generaal Georg Meiring....

REUTERS; AFP; AP

Reuters, AP, AFP

PRETORIA

Nyanda werd in februari in een geheim rapport genoemd als de man die Mandela met een coup ten val wilde brengen. Een juridische commissie kenmerkte het rapport als volslagen onzin. Meiring, een bevelhebber die stamde uit de tijd van het blanke minderheidsregime, kreeg een reprimande omdat hij het rapport aan Mandela had voorgelegd en nam vervolgens ontslag.

Nyanda (47) werd vorig jaar aangesteld tot de tweede man in het leger. Hij zal op 1 juni het bevel van Meiring (58) overnemen. De benoeming werd algemeen verwacht. Het nonsens-rapport had tot spanning in het leger geleid, omdat er in de pers werd gespeculeerd dat het verhaal over een coupcomplot door blanke officieren in omloop was gebracht om Nyanda en andere oud-guerrillaleiders in opspraak te brengen.

Sinds de verkiezingen van 1994, die Mandela en het ANC aan de macht brachten, zijn 30 duizend strijders van Umkhonto we Sizwe (Speer van de Natie), het vroegere leger van het ANC, geïntegreerd in de Zuid-Afrikaanse strijdkrachten (98 duizend man sterk). Een groot deel van de legertop is echter blank gebleven.

Nyanda leidde in de jaren tachtig de sabotageacties van de ondergrondse strijdgroepen in Zuid-Afrika. In 1992, tijdens de overgangsperiode, werd hij benoemd tot stafchef van Umkhonto.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden