Zwarte koningin overleeft aanval

Hannah Belliot, de zwarte koningin van de Amsterdamse Bijlmermeer, heeft dinsdagavond de aanval op haar positie van stadsdeelvoorzitter overleefd...

Van onze verslaggever Jan 't Hart

Van tevoren hadden de plaatselijke PvdA- en VVD-prominenten al besloten dat ze in het zicht van de verkiezingen niet mocht vallen. Maar haar imago van onaantastbaarheid liep een deuk op.

De raadszaal is dinsdagavond al tot de nok toe gevuld, als Hannah Belliot plotseling van achter een wand tevoorschijn komt en gaat achter de bestuurstafel zitten. Ze bladert norsig door een stapel papieren. Ze hamert vaak, roept om stilte, nog een keer, flink hameren.

'Dames en heren, alstublieft, dat geroezemoes.' Ze laat niets blijken van enige nervositeit. Strak probeert ze orde te scheppen in de chaos.

Hannah Belliot ligt onder vuur na jaren te zijn bewierrookt. Haar ster steeg zo snel dat ze nu op plaats twee staat op de PvdA-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen: een wethouderspost ligt in het verschiet. Juist op dat moment opent de oppositie, Leefbaar Zuidoost, de aanval.

Belliot zou een topambtenaar uit Engeland al een belangrijke functie in het stadsdeelkantoor hebben toegezegd, nog voordat de sollicitatieprocedure zelfs maar was begonnen. Hij faxte zijn curriculum vitae voordat de vacature was opengesteld.

Een geheim gehouden ontmoeting op Schiphol zou de rest hebben gedaan. In de Amsterdamse krant Het Parool richtten diverse deelraadpolitici hun pijlen op Belliot.

Vragen over de kwestie beantwoordde ze eerder dermate verwarrend en ze reageerde zo laat op verzoeken stukken openbaar te maken, dat de oppositie onbarmhartig concludeerde dat ze had gelogen en de stadsdeelraad had misleid en bedrogen.

Ook coalitiepartij VVD vond dat er iets niet in de haak was. Belliot zou met de billen bloot moeten. Openlijk werd aan haar integriteit getwijfeld.

Gehakketak over procedures maken van de vergadering een chaotisch tafereel. Gejoel klinkt, gelach, applaus.

'Ik wil een interruptie plegen', zegt een lid van Leefbaar Zuidoost.

'Dat kan niet', antwoordt Belliot. 'Het is een soort eindinterruptie.' Dat mag.

'Ik breng het ordevoorstel in stemming', zegt Belliot, want er is onenigheid over hoe de kwestie te behandelen.

Waarop ze vervolgt: 'Wat is het ordevoorstel?' Weer gehakketak.

Dan voert Belliot in een doodstille zaal gedreven het woord. Weg is de stoïcijnse blik, verdwenen is de emotieloze toon. Haar hele lichaam beweegt als ze haar betoog voert. 'We voldoen aan de eisen van behoorlijk bestuur. Ik heb absoluut niets te verbergen.' Applaus. Belliot kan rekenen op het publiek.

Ze wacht even. De fax had ze helemaal niet gezien, een half jaar later dook die pas op toen alle andere kandidaten zich ook hadden gemeld. 'Het was een zwevende fax.'

De ontmoeting van Schiphol ging over workshops. 'Ik kwam veel te laat, ik moest eerst boodschappen doen.' Ze had er, kortom, maar even bijgezeten. Ambtenaren hadden haar uitgenodigd mee te brainstormen. Verder niets. 'Ik ben professioneel genoeg om u mede te delen als iets niet goed is gegaan.'

Als Leefbaar Zuidoost niettemin een motie van wantrouwen indient, wegens het niet tijdig versturen van stukken, moppert de PvdA-woordvoerder nog: 'Absurd'. De motie wordt verworpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden