Zwarte joden in Israël woedend over vernietiging donorbloed

Meer dan tienduizend Ethiopische joden hebben zondag bij het kantoor van de Israëlische premier Peres uiting gegeven aan hun woede over hun maatschappelijke achterstelling....

AFP; REUTER; AP

AFP, Reuter, AP

JERUZALEM

De Israëlische media onthulden vorige week dat de bloedtransfusiedienst de zwarte Falasha-joden wel als donors accepteert, maar hun bloed automatisch vernietigt uit angst voor besmetting met het aidsvirus. Premier Peres zegde zondag toe een commissie van onderzoek te zullen instellen naar de affaire, waarin Ethiopische joden zitting zullen nemen.

Leiders van de gemeenschap van zestigduizend Falasha's, die in 1984 en 1991 met twee luchtbruggen uit Ethiopië naar Israël werd overgebracht, lijken de kwestie te hebben aangegrepen om hun achterban te mobiliseren. Een Falasha-leider, Shlomo Molla, noemde de bloed-affaire gisteren 'slechts een symptoom'. De Ethiopische joden hebben zich de afgelopen jaren voortdurend beklaagd over racisme in Israël, dat zich laat voelen in het onderwijs, in het leger en bij het zoeken naar werk en huisvesting.

De Organisatie van Ethiopische Joden diende zondag bij het Opperste Gerechtshof een klacht in tegen de 'discriminatoire praktijken' van minister van Volksgezondheid Efraïm Sneh. De Falasha-organisatie eiste het aftreden van Sneh. Falasha-leider Messele zei het niet te kunnen tolereren dat 'racisten in Israëlische topfuncties dienen, die ons vertellen dat we stinken'.

Minister Sneh bestempelde de Falasha's als 'een groep met een verhoogd risico', en herhaalde dat het aantal seropositieven in de Falasha-gemeenschap groot is. Het aantal aids-gevallen onder de zestigduizend Falasha's is met driehonderd patiënten veertig maal zo hoog als in de rest van de bevolking.

De duizenden Falasha-betogers voerden zondag in Jeruzalem spandoeken mee met teksten als 'Wij zijn zwart, maar ons bloed is rood en we zijn even joods als jullie' en 'Apartheid in Israël'.

De Jeruzalemse oproerpolitie had grote moeite te voorkomen dat betogers het kantoor van premier Peres binnendrongen. De politie gebruikte rubberkogels, traangas en waterkanonnen om de menigte in bedwang te houden. Dertig agenten raakten gewond.

Peres beloofde een commissie te zullen instellen, en tevens een kabinetsvergadering te zullen wijden aan de Falasha-problematiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden