Zwarte doos gezonken containerschip eindelijk terecht

Opsporingsteams hebben eindelijk de zwarte doos gevonden van het gezonken cargoschip El Faro. Het containerschip zonk in oktober vorig jaar in de Bahama's tijdens orkaan Joaquin. Het was op weg van Florida naar Puerto Rico. Alle 33 bemanningsleden kwamen om.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Het wrak werd al in november teruggevonden, maar nu pas kregen de onderzoekers de zwarte doos in hun bezit. Ze hopen te weten te komen wat er zich heeft afgespeeld in de laatste uren voor het schip naar de bodem zonk.

,,De vondst van de recorder kan onze onderzoekers potentieel meer inzicht bieden in de ongelooflijke uitdagingen waar de bemanning van El Faro voor stond," zei Christophe Hart, voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad voor Transport tegen de BBC.

Locatie bekend
De locatie van de zwarte doos was al sinds april bekend, maar er was een speciaal voertuig voor nodig om hem met behulp van afstandbediening boven water te krijgen.

Tijdens een hoorzitting eerder dit jaar onderzocht een commissie de beslissing van kapitein Michael Davidson om ondanks de slechte weersvoorspellingen toch uit te varen. Ook de veiligheidsvoorschriften van scheepseigenaar Tote Services werden onder de loep genomen.

De commissie concludeerde dat Davidson op de hoogte was van de naderende orkaan en daarom een veiliger route had gekozen, maar dat hij daarbij mogelijk gebruikt maakte van verouderde weersvoorspellingen.

El Faro stuurde op 1 oktober een noodsignaal uit, met de boodschap dat het schip geen stroom meer had en dat er water binnenkwam. Het schip werd uiteindelijk gevonden op 4570 meter onder de zeespiegel. Kort na het zinken werd een lijk in een reddingspak gevonden, alsook een zwaar beschadigde, lege reddingsboot.

De zwarte doos van El Faro. Beeld AP
De zwarte doos van El Faro.Beeld AP
De verwoeste reddingsboot. Beeld AP
De verwoeste reddingsboot.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden