NieuwsChloé Lopes Gomes

Zwarte danseres klaagt Staatsballett Berlin aan wegens racisme

In Duitsland heeft balletdanseres Chloé Lopes Gomes (29) haar voormalige werkgever, het beroemde Staatsballett Berlin, aangeklaagd wegens racisme. De Franse ballerina met Algerijnse en Kaapverdische wortels zegt in The Guardian dat haar contract na tweeënhalf jaar niet is verlengd omdat haar huidskleur volgens de balletmeesters niet zou passen bij de esthetiek van het prestigieuze gezelschap.

Annette Embrechts
null Beeld Chloe Lopes Gomes
Beeld Chloe Lopes Gomes

In 2018 trad Lopes Gomes als eerste zwarte danseres toe tot het corps de ballet van het Berlijnse klassieke balletgezelschap. Ze zegt vanaf dag één door de balletmeesters en sommige dansleraren gediscrimineerd te zijn vanwege haar huidskleur. Ook zou ze meerdere malen de opdracht hebben gehad witte make-up te gebruiken, om ‘op te gaan in de groep’. Collega-dansers durfden het volgens haar niet voor haar op te nemen, uit angst zelf ontslagen te worden. Lopes Gomes zegt meermaals de misdragingen bij de directie te hebben aangekaart.

Directeur Christiane Theobald, intendant bij het Staatsballett Berlin, trekt in een advertentie het boetekleed aan: ‘Het racistische en discriminerende gedrag dat in ons bedrijf aan het licht kwam, doet ons groot verdriet (...) De noodzakelijke vaardigheden en instrumenten om met discriminatie om te gaan, moeten grondig worden uitgewerkt.’ Theobald kondigt een gedragscode aan met antiracismeclausule.

De aanklacht van Lopes Gomes zorgt in Duitsland voor veel opschudding. Ook de Berlijnse cultuurminister Klaus Lederer zegt geschokt te zijn door de gang van zaken. De zaak roept ook de kwetsbare positie van andere pionierende zwarte balletdansers in herinnering. Zo laat Misty Copeland, de eerste Afro-Amerikaanse soliste bij het toonaangevende American Ballet Theatre, zich regelmatig uit over racisme in de balletwereld.

In Nederland is onder anderen Michaela da Prince, geboren in Sierra Leone en geadopteerd in Amerika, een zwart rolmodel in de balletwereld.

Lees ook

Met de nieuwe ‘young creative associate’ Sedrig Verwoert zorgt Het Nationale Ballet voor een revolutie
Als nieuwe choreograaf bij Het Nationale Ballet wil Sedrig Verwoert, zelf zwart en queer, de komende jaren onderzoeken ‘wat het betekent een zwarte danser te zijn bij een witte instelling’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden