Zwarte Cross doet Achterhoek dreunen

De Zwarte Cross in Halle grijpt terug op een veertig jaar oude traditie. Motorrijders werden er uitgedaagd hun in de kroeg vertelde sterke verhalen te bewijzen....

Van onze verslaggever Dirk van Harten

Bij de Zwarte Cross, waarvan dit weekend de zevende editie werd verreden, gaat het niet om de snelheid of om winnen. Belangrijker is het publiek te vermaken. De deelnemers verschijnen daarom in de meest merkwaardige uitdossingen aan de start. De prijs gaat naar de best verklede coureur en niet naar de snelste.

'Het gaat niet om het winnen. Je rijdt hier voor de lol', zegt Marcel. Gekleed in een fluorescerende gele jurk wacht hij op de start. Zijn geschminkte gezicht, compleet met valse wimpers, gaat schuil onder een zilveren pruik. Op de spatborden van zijn crossmotor heeft hij plastic champagneglazen met sinas gelijmd. Hij had er liever bier in gehad, maar de crossbaan is de enige plaats bij de Zwarte Cross waar alcohol is verboden. Marcels outfit levert hem uiteindelijk de eerste prijs op, een goud geverfde buitenband.

De Zwarte Cross grijpt terug op een veertig jaar oude Achterhoekse traditie. In het café vertelden motorrijders elkaar net zolang sterke verhalen, totdat iemand het zat was en besloot dat ze het maar moesten bewijzen. Op een geheime locatie kwamen de motorrijders bijeen en streden in een 'zwarte cross'om de felbegeerde Gouden Helm.

Op het met plastic bierbekers bezaaide terrein in Halle zijn de ontblote en getatoeëerde bovenlijven van stoere motorrijders al lang niet meer in de meerderheid. Er spelen bands en er is een kermis. Ouders duwen kinderwagens door het droge gras. Overal rennen kinderen.

Sinds de Achterhoekse rockband Jovink en de Voederbietels zeven jaar geleden de crosstraditie nieuw leven inblies, is de Zwarte Cross uitgegroeid tot een uitje voor het hele gezin en het grootste muziekfestival in Oost-Nederland.'Dit is echt perfect', vertelt een bezoeker uit Arnhem. 'Ik heb nog nooit zoveel malloten bij elkaar gezien.'Hij is hier met zijn 'maten.'Allemaal hebben ze hun gezinnen bij zich. 'Je dumpt je kinderen op de kermis en gaat naar het crossen kijken.'Belangrijkste zorg van de Arnhemmer is waar zijn vrienden blijven met het bier.

Op de kermis is voor kinderen genoeg te beleven. Er is een draaimolen en een luchtkasteel en je kunt je laten schminken. De schoonspringers van de Acapulco Watershow springen vanaf grote hoogte in een pierenbadje en halen allerlei capriolen uit. Bij de motoropstapdagen kunnen kinderen bovendien zelf rondjes rijden op een crossmotor.

De grootste trekker is The Wall of Death van oud-speedwaycoureur 'Haagse'Henny Kroeze. Vier jongetjes kijken ademloos toe hoe Kroeze op een 250 kilo zware motorfiets rondjes rijdt over de houten wand van een arena. Met de motor in verticale toestand, slingert Kroeze een been over het stuur en neemt de poze van Rodins 'Denker'aan, de kin in de hand gesteund. Even later zit hij met gespreide armen op het stuur.

Ondertussen rijden op de crossbaan de 'specials'hun rondes. Een Trabant op het chassis van een tractor, een tank, die twee in badpak gestoken surfers voortsleept. Als het kan rijden, mag het meedoen. Mits het er spectaculair uitziet. En terwijl sommige bezoekers onder een boom in slaap vallen, het biertje nog in de hand, verdringt de volgende groep voertuigen zich alweer aan de start.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden