Zwarte Amerikanen aanzienlijk slechter behandeld in gevangenissen

Zwarte Amerikanen in gevangenissen worden aanzienlijk slechter behandeld dan blanke gedetineerden. Ze zijn vaker het slachtoffer van geweld door -overwegend blank- gevangenispersoneel. Ook krijgen ze eerder disciplinaire maatregelen opgelegd, zoals eenzame opsluiting.

Beeld Getty

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van The New York Times. De krant analyseerde tienduizenden gevallen van strafmaatregelen tegen gedetineerden, honderden pagina's uit interne rapporten, en sprak gedetineerden die zich beklagen over racisme.

De krant concentreerde zich op staatsgevangenissen rondom New York. Afro-Amerikanen en Latino's blijken vaker en langer gestraft te worden voor, veelal lichte, vergrijpen dan blanke gedetineerden. Het negeren van een order, zoals: 'Nu moet je de douche uit', komt zwarte gevangenen vaker op strafmaatregelen te staan dan blanken. Verhoudingsgewijs brengen zwarten, bij wijze van straf, langere tijd door in een isolatiecel.

Racistische opmerkingen van bewakers

Het artikel, zaterdag gepubliceerd op de website van de krant, bevat racistische opmerkingen van bewakers tegen gevangenen. 'Apen dragen geen bril,' kreeg de zwarte John Richard te horen in de Clinton-gevangenis,de grootste van de staat New York. Richard, die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegen moord, weigerde zijn bril af te doen. Daarop werd hij besprongen door een groep bewakers. Hij liep verwondingen op, en zijn bril sneuvelde in de schermutselingen. Hij moest vervolgens zes maanden doorbrengen in een isolatiecel. 'We worden behandeld als een ander soort mensen,' zei de zarte Chavelo Borden, die in Clinton zes jaar celstraf uitzit wegens beroving.

Blanke gevangenen worden in diezelfde gevangenis eerder vertrouwd dan zwarte, zo bleek uit een geslaagde ontspanningspoging van twee blanke gevangenen. De beide moordenaars hadden, dankzij hun vriendschap met blank personeel, gereedschap in handen weten te krijgen om zich een weg te banen uit de streng beveiligde Clinton-gevangenis.

Een gunstige uitzondering op de door The New York Times onderzochte gevangenissen is de Sing Sing, eveneens een maximaal beveiligd complex in de staat New York. Afro-Amerikanen en Latino's vormen het merendeel van het personeel. 'Ze identificeren zich met ons,' zei Reggie Edwards, die tot 25 jaar celstraf werd veroordeeld wegens moord. Er is minder geweld van bewakers tegenover gevangenen, en en worden niet zo snel disciplinaire maatregelen opgelegd. Wie zich goed gedraagt komt in aanmerking voor een beloning, bijvoorbeeld in de vorm van een studie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.