Zwartboek VN over gruweldaden in Ivoorkust

In Ivoorkust zijn de afgelopen twee jaar op grote schaal gruweldaden gepleegd in de vorm van verkrachtingen, martelingen en (massa)executies....

ANP

Volgens de krant wordt in het zwartboek 'de nachtmerrie in Ivoorkust in al zijn gruwelijkheden' uiteengezet. Zowel doodseskaders die in opdracht van de regering in het zuiden opereren als de rebellen in het noorden van het Afrikaanse land zouden zich schuldig maken aan grove schendingen van de mensenrechten.

In Ivoorkust was twee jaar geleden een mislukte coup tegen het bewind van president Gbagbo. Het resulteerde in een burgeroorlog tussen regeringstroepen uit het christelijke zuiden en diverse rebellengroepen uit het islamitische noorden.

De VN heeft uitgebreid gerapporteerd over wreedheden die eind 2002 plaatsvonden. Bij de strijd rond de stad Bouake, in oktober dat jaar, zouden rebellen 131 ongewapende burgers, onder wie kinderen, in koelen bloede hebben doodgeschoten. Twee maanden vermoordde het regeringsleger 120 werkers op een koffieplantage en slachtten Liberiaanse huurlingen in opdracht van de Ivoriaanse regering tweehonderd burgers bij de stad Bangolo af.

In 2003 werd bij vredesonderhandelingen een staakt-het-vuren overeengekomen tussen de regeringstroepen en rebellen. VN-troepen en Franse militairen werden ingezet om de partijen uit elkaar te houden. Ondanks de periode van relatieve rust die volgde zouden de gewelddadigheden tegen de burgerbevolking zijn doorgegaan, zowel in het noorden als zuiden. In het zwartboek van de VN worden talloze voorbeelden beschreven van vrouwen en meisjes die worden verkracht, martelingen en mensen die worden gedwongen bloed en urine te drinken.

Na het verlopen van een ontwapeningstermijn in oktober 2004 namen de regeringstroepen de wapens weer op tegen de rebellen. De situatie escaleerde toen bij bombardementen op stellingen van de rebellen negen Franse soldaten omkwamen. Het Franse leger vernietigde vervolgens ter vergelding de kleine Ivoriaanse luchtmacht. Dat leidde tot anti-Franse demonstraties en plunderingen in de stad Abidjan. Duizenden Europeanen verlieten het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden