Zwart worstje? Beverrat! Lars-Henrik Olsen: Dier & Spoor

MARCUS WERNER

Gids voor het herkennen van loopsporen, keutels en andere tekenen van dierenleven.

De objecten naast het bospad lijken op sigarettenpeuken. De zondagse wandelaar die is gewapend met de nieuwste gids van de vereniging voor veldbiologie KNNV, weet snel beter: fazantenpoepjes.

Dier & Spoor, vertaald uit het Zweeds, draait om de sporen die dieren achterlaten in de natuur. Daarvan valt veel te leren, ook al zie je de dieren zelf haast nooit. Overdag actieve vogels zijn redelijk zichtbaar, maar van veel natuurbewoners zijn aanwezigheid, gedrag en voedselkeuze alleen te achterhalen door wat zij achterlaten. Zo ook bij 's nachts opererende zoogdieren als wilde zwijnen, dassen en allerlei muizen.

Keutels zijn belangrijk. Dier & Spoor beschrijft uitputtend uiterlijk en kenmerken van de poep van veel zoogdieren. Eekhoornkeutels lijken op borrelnootjes, vossendrollen zijn langwerpig en zitten vol haren en andere prooiresten, en beverratten maken een soort zwarte knakworstjes.

Loopsporen, vooral in de sneeuw, leveren een schat aan informatie. Over welk dier ze maakte, maar ook over snelheid en gedrag - de gids geeft een overzicht van de loopsporen van tientallen vogels en zoogdieren. Maar er valt meer te speurneuzen: naar bewerkte noten en dennenkegels, naar schors die door tanden of klauwen is bekrast, naar holen en naar wissels (dierenpaden).

Dier & Spoor bevat een gedetailleerde soortengids van Europese zoogdieren, met vaak prachtige foto's. Dat compenseert het formaat - voor handig veldgebruik te groot - en de voor snel opzoeken minder geschikte indeling. Niet in Nederland voorkomende diersoorten als wolf en lynx zijn niet erg, want die komen misschien nog.

KNNV Uitgeverij; 274 pagina's; € 27,95.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden