Zware westerstorm 'echt voorbij', aan zee blijft het nog tijd onrustig
De zware storm die woensdagmorgen over het land raasde en voor veel overlast zorgde, is in de loop van de middag gaan luwen. Volgens Weeronline was de storm rond 15.00 uur 'echt voorbij'. Wel blijft het aan zee en in de kustprovincies nog een tijd onrustig.
Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 kilometer per uur, bij een windkracht 7. Pas aan het begin van de nacht verdwijnen aan de kust de windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.
De eerste storm van het jaar leidde op diverse plaatsen in Nederland tot problemen. Het KNMI kondigde code oranje af voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. Daar werden windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur verwacht.
Aan zee konden de windstoten zelfs tot 130 kilometer per uur aanzwellen. De waarschuwing gold vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur. Daarna namen de windsnelheden langzaam af. Volgens Weeronline viel de storm officieel in de categorie zware westerstorm. Vanochtend tussen 11 en 12 uur werd op Vlieland gemiddeld windkracht 10 genoteerd. Zo'n storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland.
VerhalenArk
In Urk raakte de zogenoemde VerhalenArk op drift door de harde wind. Het 'eerste drijvende Bijbelmuseum ter wereld' dreef in de richting van de jachthaven en ramde daarbij meerdere zeilboten. De KNMR was aanwezig en probeerde de zeven opvarenden te ontzetten, meldde Omroep Flevoland. Samen met de brandweer heeft de reddingsdienst het schip terug naar de kade gebracht. Over de omvang van de schade is nog niets bekend. De VerhalenArk, een replica van de Ark van Noach, lag sinds eind november in het vissersdorp en zou daar tot februari blijven.
Zandzakken
Nu de Maeslantkering en de Hartelkering bij Rotterdam ook dicht zijn, zijn alle vijf de keringen van Rijkswaterstaat gesloten wegens hoogwater. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Eerder sloten de Oosterscheldekering, de Ramspolkering en de Hollandse IJsselkering al.
Het waterschap Drents Overijsselse Delta heeft vrijwilligers opgeroepen te helpen met het vullen van zandzakken. Dit vanwege het hoogwater in en rond Kampen, meldt het ANP. Doel is de dijken bij Kampereiland te beschermen.
Brandweerkorpsen in Nederland zijn ruim duizend keer uitgerukt voor schademeldingen en wateroverlast door de storm. In de regio Rotterdam-Rijnmond kwamen tweehonderd meldingen binnen. In Midden- en West-Brabant ging het om 91 meldingen en in Zuid-Holland Zuid om 85 meldingen. In de regio Zuid-Holland Zuid kreeg de brandweer vannacht al zeker vijftig meldingen over stormschade, meldt het ANP. Ook de brandweer in de regio Utrecht en Rotterdam-Rijnmond kreeg veel meldingen over stormschade.
Bomen en water op de weg
In het Brabantse Terheijden raakte een automobilist gewond toen een boom op zijn rijdende auto viel, meldt Omroep Brabant. In Heesch viel een boom op een voetganger, die in stabiele toestand naar het ziekenhuis is gebracht. Door de harde wind kwam de complete gevel van een huis in Berkel en Rodenrijs vannacht naar beneden, meldt RTV Rijnmond. In een andere straat waaiden bij meerdere huizen dakpannen naar beneden. Twee markten in Rotterdam zijn afgelast, omdat de veiligheid van zowel bezoekers als marktkooplieden niet gegarandeerd kon worden.
Op de A20 bij Rotterdam en de A28 bij Groningen bleef water op de weg staan, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Ook lagen er op meerdere plaatsen bomen op de weg. Daarnaast waren vanwege de harde wind verschillende wegen afgesloten voor voertuigen met een aanhanger.
Rijkswaterstaat ontraadde lege vrachtwagens, aanhangers en caravans de weg op te gaan. Desontdanks ging het een paar keer mis. Zo kantelde een ongeladen vrachtwagen op de A2 bij Breukelen door de wind. Eerder gingen daar al twee rijstroken dicht nadat een auto met aanhanger was gekanteld.
Het aantal ongelukken is meegevallen. Volgens de VID komt dat omdat er vanwege de kerstvakantie minder verkeer op de weg is.
Minder treinen en vluchten
Tussen Dordrecht en Breda reden geen treinen vanwege de weersomstandigheden, net als op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda. Hetzelfde gold voor het spoor tussen Roosendaal en Breda vanwege een boom op het spoor. Ook tussen Eindhoven en Venlo lag een object op het spoor. Het zou gaan om een invalidenbrug bij Blerick.
Luchtvaartmaatschappijen annuleerden gister al 150 vluchten van en naar Schiphol. Een woordvoerder van de luchthaven zei tegen het ANP dat mede dankzij het schrappen van die vluchten de vertraging op dit moment nog meevalt. 'Maar dat is een momentopname. De verwachting is wel dat reizigers er rekening mee moeten houden dat er vertragingen ontstaan. Het is hopen dat de storm meevalt.'
#Uniek: Al onze vijf grote stormvloedkeringen sluiten vandaag! Dat is nog nooit eerder voorgekomen. De #Maeslantkering en de #Hartelkering zijn de laatste twee keringen die vanwege de storm en de verhoogde waterstanden dicht gaan. pic.twitter.com/jig5fzCU8K
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 4 januari 2018
Nederlanders nauwelijks bewust van risico's
Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat tweederde van de Nederlanders zich nauwelijks bewust is van de risico's van een storm als die van vandaag. Bijna de helft parkeert zijn auto of fiets met een gerust hart onder een boom als het stormt. Wel zorgt 83 procent ervoor dat ramen en deuren goed dichtzitten en haalt de helft van de ruim zevenhonderd ondervraagden genoeg eten in huis om de dag door te komen. Maar minder dan de helft zet loszittende voorwerpen zoals tuinstoelen en bloempotten goed vast.
Losgeslagen / op drift geraakte Ark richt ravage aan in haven urk. pic.twitter.com/YQ29e4oV8z
— Teun Molenaar (@teunmolenaar) 4 januari 2018
We sluiten de #Oosterscheldekering met één druk op de knop. In 82 minuten gaan alle 62 schuiven naar beneden. pic.twitter.com/maVTRNYwaz
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 2 januari 2018