Zware vrouw loopt meer risico op dode baby

Vrouwen met overgewicht krijgen vaker een doodgeboren kind dan moeders met een gezond gewicht. Te dikke moeders lopen ook een groter risico dat hun kind na de geboorte overlijdt. Dat blijkt uit een omvangrijke studie die vandaag wordt gepubliceerd in het Amerikaanse medische tijdschrift

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - JAMA.

Een groep wetenschappers analyseerde alle studies waarin een verband is onderzocht tussen het gewicht van (aanstaande) moeders en de sterfte van hun (ongeboren) baby. Bij elkaar beschikten ze over de gegevens van bijna 10 miljoen vrouwen van wie bijna 50 duizend kinderen voor of rond de geboorte overleden. De cijfers tonen dat de BMI van moeders (lichaamsgewicht gedeeld door het kwadraat van de lengte) van groot belang is voor de overlevingskansen van een kind.

Bekend was al dat bij overgewicht de kans op een gezonde zwangerschap daalt, door een grotere kans op diabetes en hoge bloeddruk, wat de gezondheid van het ongeboren kind kan beïnvloeden. Dan is ook het risico hoger op zwangerschapsvergiftiging en een aangeboren afwijking bij het kind. In Nederland is de richtlijn dat huisartsen vrouwen met een BMI boven de 30 adviseren om af te vallen.

De onderzoekers tonen nu aan dat ook een gering verhoogde BMI tot meer babysterfte leidt. Afgezet tegen een BMI van 20 blijken vrouwen wier BMI 5 punten hoger ligt een 20 procent grotere kans te hebben dat hun kind tijdens de zwangerschap overlijdt. De risico's nemen sterk toe bij een BMI boven de 30. Bij moeders van gezond gewicht stierven per 10 duizend zwangerschappen 76 kinderen voor of tijdens de geboorte, bij vrouwen met een BMI van 30 102, en bij een BMI van 40 was het 270 kinderen. Ook de kans op perinatale en neonatale dood (tot 28 dagen na de geboorte) neemt toe met de BMI, maar minder snel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden