Zware verdenkingen neuroloog Jansen Steur

Het Openbaar Ministerie in Almelo verdenkt neuroloog Ernst Jansen Steur van 21 strafbare feiten. Door zijn toedoen heeft een vrouw zelfmoord gepleegd. Twee andere vrouwen en zes mannen heeft hij in 'hulpeloze toestand' gebracht en hen daardoor 'zwaar lichamelijk en psychisch leed' aangedaan. Hij liet de patiënten ook jarenlang onnodig zware medicijnen slikken.

Exterieur van Medisch Spectrum Twente in Enschede. Beeld ANP

Daarnaast heeft de specialist vele malen valse recepten uitgeschreven, receptenblokken gestolen van een collega en daarmee zichzelf valselijk van verdovende middelen voorzien. Ook verduisterde de arts 88.000 euro uit de kas van een stichting die wetenschappelijk onderzoek doet naar neurologische aandoeningen. Jansen Steur was zelf 5 jaar lang voorzitter van die stichting uit Hengelo (O.).

Dat is woensdagmorgen door officier van justitie M. van Eykelen gezegd in de rechtbank in Almelo. Justitie heeft voor de strafzaak negen zaken geselecteerd uit ruim honderd klachten over de neuroloog, die tot eind 2003 werkte bij Medisch Spectrum Twente.

De advocaat van de verdachte arts beschuldigde het OM er woensdag van dat 'justitie 2 jaar lang heeft zitten slapen.' Volgens raadsman Frank van Gaal is Jansen Steur in februari 2010 voor de eerste keer gehoord over de aanklachten en daarna pas weer in april 2012.

De raadsman kreeg pas twee maanden geleden de beschikking over het 6000 pagina's tellende dossier. De dagvaarding zag hij pas op 25 oktober. Van Gaal heeft woensdag een hele reeks vragen gesteld en zegt dat hij veel meer tijd nodig heeft om de zaak te bestuderen.

De nu 67-jarige neuroloog Ernst Jansen Steur heeft geweigerd om mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daarvoor had hij zijn redenen, die woensdag bij de rechtbank in Almelo niet nader zijn toegelicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.