Zware storm veroorzaakt veel schade en overlast

De zware storm die dinsdag over Nederland trok, heeft veel schade en overlast veroorzaakt. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond....

Het KNMI waarschuwde dinsdag voor windkracht 9 tot 10 boven zee. Het vasteland kreeg te maken met zeer zware windstoten, die een snelheid van 100 tot 120 kilometer per uur bereikten. Volgens een meteoroloog van het KNMI zijn windstoten niet uit te drukken in Beaufort. 'Maar als je dat wel zou doen, heb je het over windkracht 10 of 11.' Vrachtwagens, bomen, dakpannen, verkeerslichten en reclamezuilen werden getroffen door de wind.

In het Groningse Ulrum moest het asielzoekerscentrum en het naastgelegen schooltje ontruimd worden omdat de platen van het dak waaiden. In Vlissingen nam de wind de buitenlaag van het dak van een gymzaal mee. Alle aanwezige kleuters konden worden geëvacueerd.

Een flat in Waddinxveen raakte het buitenste deel van de zijgevel kwijt. Bij een tankstation in Gouda verpletterde een vijf meter hoge muur drie auto's. De Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda moest het gebouw met 2500 leerlingen laten ontruimen. Dakbedekkingsplaten van de school waaiden naar beneden.

Het vliegverkeer raakte ontregeld. Schiphol kon slechts één start- en een landingsbaan gebruiken. Vertragingen liepen op tot anderhalf uur.

De veerboten van Harlingen naar Vlieland en Terschelling bleven in de haven. Ook de veerdiensten tussen Vlissingen en Breskens en Kruiningen en Perkpolder werden uit de vaart gehaald. De catamaran van de Stena Line die van Hoek van Holland naar Harwich vaart, mocht niet uitvaren.

De dijk Enkhuizen-Lelystad werd in beide richtingen afgesloten. Op de Noordzee, waar een windkracht 9 tot 10 heerste, raakte een Poolse sleepboot onbestuurbaar doordat de sleeptros brak en in de schroef kwam.

In Drenthe werden dijken versterkt met zandzakken omdat het water erdoorheen liep. In Groningen en Friesland hield het waterschap verscherpt toezicht op de dijken. In het Groningse Lutjegast verdronken duizenden kuikens in een schuur door overstroming van een dijk.

Het treinverkeer kampte met vertragingen in het hele land door defecte bovenleidingen en omgewaaide bomen op het spoor. Ook op de weg ontstonden lange files in zowel ochtend- als avondspits. Auto's en zelfs vrachtwagens werden omver geblazen door rukwinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.