Zware rellen in Alexandrië na aanslag koptische kerk

AMSTERDAM De Egyptische politie heeft 25 verdachten opgepakt in het onderzoek naar de aanslag tijdens nieuwjaarsnacht op een koptische kerk in Alexandrië. Zeven van hen zitten nog vast. Dat meldden persbureaus gisteren op basis van anonieme politiebronnen.


De politie denkt dat de zelfmoordaanslag het werk is van een lokale groep islamitische fundamentalisten, die mogelijk geïnspireerd is door Al Qaida, maar geen directe banden heeft met de terreurorganisatie. Egyptische politici hadden de aanslag in eerste instantie aan Al Qaida toegeschreven, in een poging de binnenlandse spanningen in te dammen.


De aanslag voor de ingang van de Heiligenkerk in Alexandrië vond plaats tijdens nieuwjaarsnacht, net toen de middernachtmis geëindigd was en zo'n duizend koptische christenen de kerk verlieten. Er vielen 21 doden en 97 gewonden. De politie gaat uit van een zelfmoordaanslag. De bom was van lokale makelij en bevatte spijkers en kogellagers om zo veel mogelijk schade aan te richten.


Na de aanslag braken zaterdag zware rellen uit tussen christenen enerzijds en politie en moslims anderzijds. De koptische christenen zijn boos omdat de politie te weinig zou hebben gedaan om hen te beveiligen, en omdat de moslims - 90 procent van de Egyptische bevolking - zich steeds meer antichristelijk zouden gedragen. Op het moment van de aanslag werd de kerk bewaakt door drie soldaten en één agent.


Tijdens de rellen braken enkele koptische jongeren in in een moskee, waar ze de boeken op straat gooiden. Groepjes christenen en moslims gooiden met stenen en flessen naar elkaar. Politie probeerde de partijen met traangas en rubberkogels uit elkaar te krijgen.


Om de spanningen te verminderen, wezen Egyptische politici meteen na de aanslag met beschuldigende vinger naar 'buitenlandse elementen'. President Hosni Mubarak zei dat de aanslag gericht was 'tegen heel Egypte' en dat 'terrorisme geen onderscheid maakt tussen kopten en moslims'. Hij riep op tot eenheid tussen de religieuze groepen.


Veel politici, onder wie de gouverneur van Alexandrië, schreven de aanslag toe aan Al Qaida. Ze herinnerden eraan dat de Iraakse tak van Al Qaida, die in oktober een aanslag pleegde op een kathedraal in Bagdad, twee maanden geleden nog met aanslagen tegen de Egyptische kerken gedreigd had.


Maar die officiële reacties wekten de woede van veel kopten, die zich in Egypte gediscrimineerd en bedreigd voelen en vinden dat de Egyptische regering te weinig doet om hen te beschermen. De onafhankelijke krant Al-Masri Al-Yom riep de overheid zondag op om 'op te houden deze zaak enkel als een veiligheidskwestie te zien, zonder aandacht te hebben voor de politieke, sociale en culturele aspecten'.


'Sommigen melden de mogelijkheid dat buitenlandse daders achter deze misdaad zitten', schreef de krant. 'Wij menen dat als ons nationale bindweefsel stevig genoeg was, geen enkele buitenlandse partij erin zou slagen om hier door te dringen en ons in brand te steken.'


Zondag hielden tientallen koptische christenen een protestbijeenkomst in de getroffen Heiligenkerk, waarvan de vloer nog bedekt was met bloedspatten en menselijke resten. De aanwezigen haalden boos uit naar de regering, maar rellen bleven uit.


In Egypte, waar 10 procent van de 79 miljoen inwoners christelijk is, lopen de spanningen tussen moslims en christenen regelmatig hoog op. In november kwam het in Caïro tot een gewelddadig treffen tussen kopten en de politie toen de lokale autoriteiten de bouw van een kerk stillegden. Twee christenen werden gedood en tientallen raakten gewond. In 2006 leidden enkele steekpartijen in kerken in Alexandrië tot drie dagen van moslim-christelijk geweld, waarbij ten minste vier doden vielen.


De Egyptische regering heeft lange tijd volgehouden dat Al Qaida geen voet aan de grond had in Egypte. Wel is er een steeds grotere groep moslimfundamentalisten, vooral in Alexandrië. Zij hangen een ideologie aan die lijkt op die van Al Qaida, maar roepen niet op tot geweld. Waarnemers waarschuwden de afgelopen jaren dat zij zouden radicaliseren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden