Zware Brusselse delegatie in China

Tien van de 25 eurocommissarissen zijn vandaag en morgen in China. Het gaat om milieu, handel en mensenrechten...

Van onze correspondent Bart Dirks

Of ze in augustus wéér allemaal naar China gaan voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen, valt nog te bezien. Maar voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie is vandaag en morgen met maar liefst negen eurocommissarissen in Peking.

De Brusselse delegatie wil de Chinese autoriteiten aansporen om in 2009 mee te doen aan nieuwe maatregelen tegen het broeikaseffect. In 2009 moet in Denemarken een vervolg worden gegeven aan het Kyoto-protocol. De doelstelling om wereldwijd de CO2-uitstoot terug te dringen, heeft pas echt effect als China en de VS dit keer wel meedoen.

De gespannen handelsrelaties tussen China en de EU staan ook hoog op de agenda. De Europese economie loopt volgens schattingen jaarlijks 20 miljard euro mis door Chinese handelsbarrières. Het EU-handelstekort met China van 170 miljard euro wijt Brussel mede aan de onderwaardering van de Chinese munt, de yuan. En 80 procent van alle namaakproducten op de Europese markt, zijn made in China.

Voor eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) zijn die onderwerpen al gevoelig genoeg, nog zonder dat het bezoek wordt overschaduwd door discussies over de mensenrechten in Tibet. Mandelson voelt dan ook niets voor een boycot van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het Europees Parlement heeft de 27 EU-landen opgeroepen te overwegen weg te blijven bij die ceremonie, als China geen dialoog aangaat met de dalai lama, de geestelijk leider van Tibet.

Mandelson vindt echter dat de EU China niet moet isoleren, maar juist de banden moet verstevigen. ‘We dienen niet uit het oog te verliezen dat we genoodzaakt zijn met China te werken, om naast China te leven, om China te helpen slagen’, zei hij vorige week.

Maar volgens Amnesty International is dit bezoek voor de Europese Commissie misschien wel de laatste kans om vóór de Olympische Spelen nog druk uit te oefenen op Peking. Niet alleen de situatie in Tibet, maar ook de persvrijheid en het afschaffen van de doodstraf moeten volgens Amnesty nadrukkelijk ter sprake worden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden