Zware aardbeving bij Java eist tientallen levens

Beving veroorzaakt paniek op grote delen van het eiland...

Van onze correspondent Michel Maas

JAKARTA Het dichtbevolkte Indonesische eiland Java is woensdag getroffen door een zware aardbeving. Zeker 42 personen zijn omgekomen en honderden anderen raakten gewond toen gebouwen instortten en aardverschuivingen huizen verpletterden.

Het epicentrum van de beving, die een kracht had van 7 op de schaal van Richter, lag in de zee ten zuiden van het eiland, en zo’n 100 kilometer van het stadje Tasikmalaya. Daar werden tientallen huizen verwoest en honderden gebouwen deels zwaar beschadigd. Dichter bij de hoofdstad Jakarta, in het bergplaatsje Cianjur, werd een buurtje bedolven onder een door de beving veroorzaakte aardverschuiving. De bewoners waren hun huizen uit gerend en werden verrast door een modderstroom die 57 van hen meesleurde. Woensdagavond waren tien lichamen geborgen. Volgens de autoriteiten zouden alleen al in de regio Cianjur zeker vijfduizend mensen dakloos zijn geworden.

Meteen na de beving werd gewaarschuwd voor een tsunami. Bewoners van de kuststreek renden in paniek de heuvels op, maar na een uur werd de waarschuwing ingetrokken. In de badplaats Pelabuhan Ratu werd alleen een lichte zeespiegelstijging gemeten.

Het dodental kan nog oplopen. Stroomstoringen, kapotgetrokken telefoonlijnen en vernielde antennes bemoeilijken de communicatie. De rampendienst van de overheid heeft onmiddellijk vrachtwagens naar de zwaarst getroffen plaatsen gestuurd met honderden tenten, overlevingspakketten en medische hulp.

De beving was zo krachtig dat zij op het hele eiland, en zelfs op het naburige eiland Bali werd gevoeld. In de steden Bandung, Semarang en Sukabumi, ver van het epicentrum, ontstonden scheuren in wegen en gebouwen.

Ook de Indonesische hoofdstad Jakarta, meer dan tweehonderd kilometer verderop, was de beving goed voelbaar. De aarde golfde, autowegen gingen op en neer alsof ze van rubber waren, en huizen en gebouwen zwaaiden op hun fundamenten. Hoge kantoortorens in het zakencentrum van de stad, winkelcentra en een ziekenhuis werden in allerijl ontruimd. De tienduizenden werknemers durfden urenlang niet terug te keren naar hun kantoren. Ook de bezoekers van winkelcentra renden in paniek de straat op. Een ziekenhuis werd ontruimd.

Indonesië wordt geregeld getroffen door aardbevingen, maar het komt zelden voor dat de directe gevolgen Jakarta bereiken. De bouwvoorschriften in de stad bepalen dat gebouwen tegen een schok met een kracht van 7 op de schaal van Richter bestand moeten zijn, precies de kracht van de beving van woensdag. Berichten over schade aan grote gebouwen zijn er niet. Instortende muurtjes en vallende dakpannen hebben in de hoofdstad wel slachtoffers gemaakt. Zeker één inwoner van Jakarta werd gedood en een dertigtal mensen werd met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden