Zware aanslag op moskee Irak

Een zware aanslag met een autobom op een sjiitische moskee in een drukke wijk in Bagdad heeft dinsdag ten minste 78 personen het leven gekost....

Bij de zeer krachtige explosie bij de Khillani-moskee in de wijk Sinak, die plaatsvond na het middaggebed, raakten ruim tweehonderd omstanders gewond.

De explosie veroorzaakte dikke rookwolken boven de stad. Volgens een getuige reed een zelfmoordterrorist, vermoedelijk van Al Qaida in Irak, een vrachtwagen in het moskeecomplex. Premier Nouri al-Maliki beschuldigde Saddam-aanhangers en leden van Al Qaida van betrokkenheid bij de aanslag. Maliki: ‘Dit toont hun vastberadenheid om sektarisch geweld te laten ontbranden’.

Volgens de politie was de vrachtwagen volgestouwd met gasflessen en explosieven. Het was de op een na zwaarste aanslag in Bagdad sinds Amerikaanse en Iraakse eenheden in februari hun offensief begonnen om de veiligheid in de hoofdstad te verbeteren.

De aanslag kwam na het opheffen van een uitgaansverbod dat een einde moest maken aan wraakacties na de aanslag van vorige week op een sjiitische moskee in Samarra. Kort na die aanslag werden soennitische en sjiitische heiligdommen getroffen.

Strijders bestookten ook de Groene Zone in de stad waar de Amerikaanse ambassade en de regering zetelt. Vijf mortiergranaten explodeerden in de buurt van het kantoor van premier Maliki. Eén kwam terecht in de tuin van de minister van Mensenrechten, Wijdan Mikaeil, en een ander meters van het huis van vice-premier Barham Saleh. Uit een VN-rapport blijkt dat het gebied sinds maart al meer dan tachtig keer is getroffen.

Zeker 26 mensen kwamen daarbij om het leven. Het offensief rond Baquba is het grootste sinds de invasie van 2003. Ongeveer tienduizend Amerikaanse militairen, ondersteund door gevechtshelikopters, doodden zeker 22 opstandelingen, meldde het leger.

De operatie maakte deel uit van de nieuwe Amerikaanse en Iraakse aanvallen ten noorden en zuiden van Bagdad, klaarblijkelijk in een poging strijders aan te pakken die de hoofdstad en de provincie Al-Anbar hebben verlaten.

In het zuiden, in Nassariyah, vielen de afgelopen twee dagen zeker dertig doden bij gevechten tussen het Mahdi Leger en het Iraakse leger. De meeste slachtoffers zijn militieleden en agenten.

Dikke rookwolken hangen boven de Iraakse hoofstad Bagdad na een aanslag met een autobom. Er vielen zeker zestig doden en meer dan honderd mensen raakten gewond. (AFP) Beeld AFP
Dikke rookwolken hangen boven de Iraakse hoofstad Bagdad na een aanslag met een autobom. Er vielen zeker zestig doden en meer dan honderd mensen raakten gewond. (AFP)Beeld AFP
Iraakse politiemannen bewaken woensdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad de moskee die dinsdag door een aanslag zwaar beschadigd is. De aanslag heeft zeker 75 mensen het leven gekost en er raakten zeker 130 mensen gewond. (AFP) Beeld
Iraakse politiemannen bewaken woensdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad de moskee die dinsdag door een aanslag zwaar beschadigd is. De aanslag heeft zeker 75 mensen het leven gekost en er raakten zeker 130 mensen gewond. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden