Zwangere vrouwen misleid door farmaceutisch bedrijf

Zwangere vrouwen in Brazilië die meedoen aan het 'Moeders voor Moeders'-programma, zijn jarenlang misleid door het farmaceutische bedrijf MSD en zijn voorganger Organon in Nederland.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De vrouwen werd verteld dat uit de hormonen in hun urine een geneesmiddel werd gemaakt voor vrouwen met zwangerschapsproblemen. Organon en MSD gebruikten de stof voor de productie van een middel om zeugen in de varkensindustrie sneller biggen te laten produceren.

Het middel, PG600, is omstreden bij dierenbeschermers en is taboe in biologische varkenshouderijen omdat zeugen door een kunstmatig snelle zwangerschap te zwaar zouden worden belast. In de reguliere varkenshouderij is het gebruik ervan legaal .

Niet ingelicht
Fabrikant MSD geeft toe dat de Braziliaanse vrouwen niet over het juiste gebruik van de ingezamelde HCG-hormonen zijn ingelicht. 'Het klopt dat de donateurs destijds niet op de hoogte zijn gesteld', zegt de MSD-woordvoerder.

Het 'Moeders voor Moeders'-programma in Brazilië loopt sinds 1986. Het werd opgezet nadat de Nederlandse campagne in opspraak was gekomen door het gebruik van het ingezamelde hormoon in de varkenshouderij. Nederlandse vrouwen dreigden in 1985 niet meer aan de campagne mee te werken wanneer die niet exclusief op de productie van humane geneesmiddelen zou zijn gericht.

Veterinair middel
Naar nu blijkt is Organon, dat later door MSD werd overgenomen, daarna voor de productie van het veterinair middel overgestapt op hormonen uit de Braziliaanse inzamelingsactie. Vijf jaar geleden had het HCG-programma in Brazilië zesduizend zwangere vrouwen als donor, die maandelijks 170 duizend liter urine afstonden om andere vrouwen, met zwangerschapsproblemen, te helpen. Over het gebruik daarvan voor varkens is de deelnemers nooit iets verteld.

'MSD is nu bezig een programma te ontwerpen waarin vrouwen wel op de hoogte worden gesteld omdat het menselijk hormoon voor de productie van PG600 nu eenmaal nodig is', zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Gestopt
In Brazilië is het inzamelen van urine voor veterinaire doeleinden volgens haar enkele jaren geleden gestopt, 'mede vanwege het feit dat er onduidelijkheid was over het gebruik van de ingezamelde urine'. Het inzamelingsprogramma is wel doorgegaan, nu alleen voor humane geneesmiddelen voor vrouwen.

Voor de productie van het varkensmiddel in Nederland wordt volgens het bedrijf een 'oude partij' gebruikt die in 2010 uit Brazilië is geïmporteerd. Om hoeveel hormonen het gaat en hoe lang het bedrijf daar nog mee toe kan, wil MSD niet zeggen.

Paarden
Voor de productie van PG600 worden niet alleen hormonen van zwangere vrouwen gebruikt, maar ook hormonen uit het bloed van tweeduizend drachtige paarden die daarvoor in Nederland een dierproef ondergaan.

De Dierenbescherming pleit voor een verbod op de proef. 'In onze optiek gaat het niet om een dierproef, maar om een productiemethode voor een middel om de efficiency van de varkenshouderij te vergroten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden