Nieuws

Zwangere vrouwen krijgen mogelijk toch voorrang bij vaccineren

De kans is groot dat (groepen) zwangeren binnenkort toch een uitnodiging krijgen voor een corona-vaccinatie. Het ministerie heeft het RIVM gevraagd om snel te bekijken of het zo is dat zwangeren een groter risico lopen op een ernstige vorm van Covid. En zo ja, of en hoe zij dan met voorrang gevaccineerd kunnen worden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie laten weten.

Een zwangere vrouw wordt gevaccineerd in Pennsylvania (VS). Beeld REUTERS
Een zwangere vrouw wordt gevaccineerd in Pennsylvania (VS).Beeld REUTERS

Tot nu toe is het standpunt dat zwangere vrouwen veilig gevaccineerd kunnen worden, maar pas een prik krijgen als ze op basis van hun leeftijd of onderliggende aandoening aan de beurt zijn. Dit tot onvrede van gynaecologen die deze week in de Volkskrant zeiden teleurgesteld te zijn over die beslissing.

Zwangere vrouwen hebben, als zij eenmaal corona hebben, een twee tot drie keer grotere kans om op de ic te belanden. Zij zijn ‘een vergeten groep’, zei hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp. Dat geldt helemaal voor zwangere vrouwen met onderliggende aandoeningen, met een hoog bmi, van boven de 35 of met een migratieachtergrond.

Op 20 april kwam de wetenschappelijke vereniging van gynaecologen, (samen met veel andere organisaties in de geboortezorg) met een advies waarin deze risico’s allemaal beschreven staan, en met een dringende oproep aan zwangeren om zich te laten vaccineren. Het RIVM nam het advies over, maar het leidde niet tot vaccinatievoorrang.

Hoger risico

De kans dat die er nu wel komt, lijkt groot. Het RIVM heeft immers al erkend dat zwangere vrouwen een hoger risico lopen op ernstige covid. Tot nu toe zijn in Nederland 417 zwangere vrouwen en 38 kraamvrouwen met covid in het ziekenhuis beland, 35 van hen kwamen op de intensive care terecht, 33 op de high care, 19 patiëntes zijn geïntubeerd, van wie er 10 op de buik zijn beademd en 4 aan een speciale machine.

Bijkomend voordeel is dat bij vaccinatie ook verloskundigen en kraamhulpen veiliger hun werk kunnen doen. Zij hebben geen vaccinatievoorrang, maar kunnen hun werk onmogelijk op anderhalve meter afstand doen.

Wanneer het RIVM met een besluit komt, is niet bekend. Het ministerie heeft gevraagd haast te maken met de beslissing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden