Zwangere vrouw kan vanaf april direct kiezen voor NIP-test

De moderne zwangerschapstest op het downsyndroom, de NIP-test, komt in 2017 beschikbaar voor alle zwangeren in Nederland. Vanaf 1 april mogen de acht universitaire ziekenhuizen de test uitvoeren. Dit schrijft minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schippers. Beeld anp
Minister Schippers.Beeld anp

Zij trekt 26,3 miljoen uit voor de financiering van de test. Voor de test wordt een eigen betaling van 175 euro gevraagd aan de zwangere gevraagd. Dat is bijna net zoveel als nu aan de zwangere gevraagd wordt voor de zogenoemde combinatietest.

Met de NIP-test, de Niet Invasieve Prenatale Test, kan op een veiliger manier worden aangetoond of een ongeboren kind het syndroom van Down heeft. Bij de moeder hoeft alleen een buisje bloed te worden afgenomen. Bij andere testen moet soms een naald door de buikwand van de moeder worden gestoken. De NIP-test is veel betrouwbaarder dan de huidige combinatietest, waaruit alleen een kansberekening volgt. Als daaruit blijkt dat zij een verhoogd risico hebben op en kind met Down, dan mogen zij nu al een Nipt-test laten doen.

Jaarlijks wijken duizenden vrouwen uit naar België of Duitsland om daar de test te laten doen. Alleen vrouwen die na de huidige combinatietest horen dat hun kind een verhoogde kans heeft op down, mogen zich sinds april 2014 in Nederland met de NIPT laten testen - als onderdeel van een experiment.

Basispakket

De test kan pas voor 2018 in het basispakket worden opgenomen. Daarom betaalt Schippers komend jaar de rekening uit haar begroting via een subsidieregeling. In het voorjaar moet de Tweede Kamer dan besluiten of de test in de basisverzekering wordt opgenomen.

De discussie over de test ligt uiterst gevoelig in de Tweede Kamer. ChristenUnie en SGP vrezen een 'Down-vrije' samenleving, waar andere partijen vinden dat vrouwen het recht hebben om te weten wat hen te wachten staat. De VVD vindt dat de test beschikbaar moet komen maar dat zwangeren ook een bijdrage mag worden gevraagd, terwijl de PvdA vindt dat de test eigenlijk zonder bijbetaling beschikbaar moet zijn.

Schippers is zich in haar brief van de gevoeligheden bewust: 'De NIPT is een veilige, betrouwbare en laagdrempelige test. Daarom is het van belang dat vrouwen zich goed bewust zijn van de mogelijkheid van een ongunstige uitslag uit de prenatale screening. En, indien zij kiezen voor deelname, van de mogelijke handelingsopties en de consequenties van hun keuze uit deze opties.'

'Schippers heeft tientallen onnodige miskramen op geweten door verbod NIP-test' (+)

Minister Schippers heeft door haar verbod op de NIP-test tussen 2013 en april 2014 'tientallen onnodige miskramen' op haar geweten. Dat zegt kinderarts en klinisch geneticus Patrick Willems. 'Als ik één van die patiënten was, dan zou ik haar of de Nederlandse staat daarvoor aanklagen', zei hij in juni.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden