Zwangere mag best een beetje alcohol, schreven Britse media. We zochten uit of dit klopt

Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: een zwangere mag best een beetje alcohol.

Alcohol tijdens de zwangerschap, een goed idee? Beeld Colourbox

Van wie komt die claim?

Opluchting in de nieuwskoppen afgelopen week. 'Zwanger? Het is oké om twee glazen wijn per week te drinken, zegt studie', aldus de Britse Daily Express. 'Schuldgevoel onnodig voor lichte drinkers tijdens zwangerschap', kopte The Times geruststellend. De boodschap uit nieuw onderzoek lijkt duidelijk: kleine hoeveelheden alcohol schaden de ongeboren baby niet. En dat terwijl het officiële advies van de Gezondheidsraad stelt dat er géén veilige ondergrens bestaat. In Groot-Brittannië geldt net zo'n streng advies.

Klopt het?

De vraag is dus waarom zo'n nieuw onderzoek nodig was. De Britse richtlijn is pas een jaar geleden ingevoerd, wat tot verwarring leidt onder zwangere vrouwen, beargumenteren de Engelse onderzoekers in het British Medical Journal. Om zo goed mogelijk uit te zoeken hoe erg een glaasje meer of minder precies uitpakt, veegden ze alle bestaande onderzoeksgegevens naar alcohol en zwangerschappen bijeen.

Uit hun zoektocht bleek iets heel anders dan wat de krantenkoppen claimen. Ze vonden namelijk zo weinig degelijk onderzoek, dat het onmogelijk bleek harde conclusies te trekken over een veilige ondergrens van drankgebruik. De risico's van drie tot vier glazen alcohol per week lijken weliswaar bescheiden voor de ongeboren baby, maar ze bestaan wel: zo'n kind loopt een iets hoger risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht. Misschien is dat een onderschatting, schrijven de onderzoekers. Moeders die weleens een glaasje drinken, zijn namelijk vaker hoger opgeleid en leven doorgaans gezonder. En dat kan nadelige effecten van die paar glazen alcohol weer maskeren.

Verder kijkt de studie niet naar de hersenontwikkeling van de kinderen. 'Dat is minstens zo belangrijk als het gaat om effecten van alcohol', zegt RIVM-onderzoeker Aldert Piersma, tevens hoogleraar ontwikkelingstoxicologie aan de Universiteit Utrecht. In hoeverre enkele wekelijkse glazen alcohol slecht zijn voor de hersengroei, is volgens Piersma lastig vast te stellen. Het beste advies blijft daarom helemaal geen alcohol drinken, zoals de Gezondheidsraad stelt, vindt Piersma.

Dat zegt ook Eva Pajkrt, hoogleraar verloskunde aan het AMC. Zonder duidelijkheid over een veilige ondergrens kun je als zwangere vrouw beter van alcohol afblijven, vindt ze. Dat wil niet zeggen dat elk glas meteen rampzalig voor de baby is. 'We horen weleens van vrouwen: ik was op een festival en heb wat gedronken, maar bleek achteraf toen al zwanger. Ja, kijk, die mensen stellen we doorgaans gerust.'

Eindoordeel?

Geen alcohol drinken tijdens de zwangerschap is en blijft het veiligst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.