Zwanenzang

Het is mooi geweest, aan alles komt een eind, zelfs aan deze column. Ik word wetenschapsredacteur bij deze prachtige krant en dat vind ik niet goed combineren met een column. De columnist en de redacteur: één Keulemans lijkt me meer dan zat.


Tja, dan zit je daar. Het gevoel van de laatste werkdag: je hebt het idee dat er nog van alles is dat je zou willen zeggen, maar uiteindelijk zit je gewoon te wachten tot het vijf uur is, daar achter je leeggeruimde bureau. Laat het slotakkoord een terugblik zijn, een overzicht in stellingen van wat ik, vaak tot mijn eigen verbazing, de afgelopen jaren bemerkte:


Er is geen bewijs dat handen wassen helpt om griep te voorkomen.


Het is idioot dat we nog altijd homeopathische middelen gedogen in de apotheek, ze werken immers niet.


De mooie ruimtevergezichten van de Hubble ruimtetelescoop bestaan niet echt (ze zijn gephotoshopt).


Laat u zich niet aanpraten dat de wereld steeds crimineler wordt, dat is namelijk niet het geval.


Het bewijs dat we de aarde catastrofaal opwarmen, rammelt meer dan links denkt maar minder dan rechts hoopt. (Ik verwed er een goede fles wijn onder dat we in 2030 verwonderd terugkijken op wat een stennis we erover hebben gemaakt).


De beruchte camerabekentenis door Joran van der Sloot van de moord op Natalee Holloway heeft alle typerende kenmerken van een nepbekentenis, dat weet Peter R. de Vries best.


Theedrinken is een meer evidence-based aanpak van sociale strubbelingen dan strenger straffen.


Het is bizar dat de mensheid elfmaal meer uitgeeft aan het doden van mensen dan aan het redden van mensenlevens door wetenschappelijk onderzoek.


Zo lang we onszelf verplaatsen door ijzeren massa's van 1.200 kilogram in beweging te brengen, is er van energieschaarste geen sprake.


De ideale elektrische auto bestaat al. We noemen hem ook wel 'de trein'.


Het is vijf uur, tijd om mijn doosje met mijn lievelingsrekenmachine en de andere parafernalia die een kantoormens zijn leven lang meezeult te verhuizen. Weg uit dit paaltje tekst, op naar de zee van berichten en artikelen die deze column omspoelt.


Wetenschapsjournalistiek is een prachtig vak. Maar wetenschapscolumns schrijven, dat was ook best leuk.


Vanaf volgende week wekelijks in het katern Wetenschap, de colum van journalist en schrijver Tonie Mudde.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.