Zwanenzang voor loting

De afschaffing van de loting voor de studie geneeskunde heeft vooral opmerkelijk lang op zich laten wachten.


Het zat er al heel lang aan te komen, maar afgelopen vrijdag heeft de regering de loting voor de studie geneeskunde naar de mestvaalt van de geschiedenis verwezen. Universiteiten mogen zelf bepalen wie wel en wie niet worden toegelaten voor de artsenij-opleiding. De volstrekt willekeurige loting bestond al een aantal jaren niet meer. De officiële afschaffing markeert nu dat motivatie, hard werken en vooral geschiktheid terecht mogen worden beoordeeld en beloond, ook bij de toelating tot een studie.


De loting voor geneeskunde werd ingevoerd in 1974 omdat de toestroom van het aantal studenten te groot werd. Sindsdien is deze selectiemehode altijd een steen des aanstoots geweest als symptoom van doorgeschoten gelijkheidsdenken. Cause célèbre was in de jaren negentig de zaak van de gymnasiaste Meike Vernooy, die ondanks een 9,6 gemiddeld op haar eindlijst tweemaal werd uitgeloot. Na de opschudding die hierover ontstond, besloot de toenmalige minister Ritzen dat voortaan een 8 gemiddeld op de eindlijst toelating garandeerde. Verder wilde hij niet gaan, omdat hij geen 'cijferjacht' wilde ontketenen.


Nu mogen universiteiten zelf uitmaken wat hun toelatingscriteria zijn. Dat zal voor een deel de eindlijst zijn, maar ook een toelatingsgesprek en de weging van de motivatie. Selectie blijft noodzakelijk, aangezien het aantal aanmeldingen nog altijd de opleidingscapaciteit overtreft. Officieel heeft minister Van Bijsterveldt de numerus fixus, dat wil zeggen het voorgeschreven aantal plaatsen, afgeschaft. Maar de overheid betaalt voor niet meer dan 3.050 opleidingsplaatsen, zodat ook nu nog een fors aantal studenten in spe teleurgesteld zal worden. Dat is spijtig, maar neemt niet weg dat met de loting een anachronisme is opgeruimd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden