‘Zwanenburgcrash’ mag de ramp niet heten

Zelfs de zeldzame emotionele uitbarsting, zaterdag tijdens een informatieve bijeenkomst voor de bewoners van dorpen rondom de plek waar vlucht TK1951 crashte, wordt snel ingedamd.

Slechts één keer klinken er heftige emoties in de grote tent achter het cultureel centrum De Olm in Zwanenburg. Het nieuws dat zondagavond de Polderbaan weer open zal gaan, schiet een vrouw in het verkeerde keelgat.

Tegen burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer valt zij fel uit: ‘Wij wonen op 250 meter van het wrak. Hoe durft u te zeggen dat de Polderbaan gewoon weer open gaat? Hoe kunnen wij tegen onze kinderen zeggen: ga maar rustig slapen, er gebeurt echt niets?’

Maar zelfs de zeldzame emotionele uitbarsting, zaterdag tijdens een informatieve bijeenkomst voor de bewoners van dorpen rondom de plek waar vlucht TK1951 crashte, wordt snel ingedamd.

Gevarenzone
De tweede burgemeester in de zaal, Bert Bruijn van Haarlemmerliede, neemt de klacht serieus. De woning van de vrouw staat in de gevarenzone en moet weg. Vervangende huisvesting is al in de maak, ‘maar als het echt zo erg is, moeten we op zoek naar tijdelijke huisvesting’.

Moeilijk hebben de twee burgemeesters het geen moment. De Zwanenburgers, Haarlemmerlieders, Badhoevedorpers en Spaarndammers stellen keurig vragen en wachten rustig de antwoorden af. Ook van wraakzucht is geen sprake. De suggestie om de piloot van het toestel postuum een lintje te geven als blijkt dat die zich heeft ingespannen bebouwing te mijden, wordt met applaus begroet.

Weterings had al aan het begin van de bijeenkomst duidelijk gemaakt dat hij dichtbij de inwoners wil staan. In deze tent, met al die burgers, ‘voelen we ons burgervaders’, zei hij mede namens Bruijn. De burgervader ‘toont begrip voor de emoties van anderen ook al heeft hij er zelf andere gevoelens bij’. Maar vergeet niet: ‘De vader houdt moed en heeft de blik op de toekomst gericht.’ Dat betekent niet alleen dat hij oog houdt voor de economische betekenis van Schiphol, maar dat hij ook al bezig is het dorp Zwanenburg te behoeden voor een eeuwige associatie met de crash. ‘Wat mij betreft heet het de Poldercrash, en niet de Zwanenburgcrash.’

Angst
Een paar keer wordt zijn betoog verstoord door een laagoverkomend vliegtuig; nooit door gejoel. Maar zo kalm als de bewoners schijnen, zijn ze niet. Weterings: ‘Normaal gaat van alle klachten over Schiphol maar 1 procent over angst. Sinds het ongeluk is dat 50 procent van de klachten.’

Praten: dat is het belangrijkste dat de beide burgervaders aanbevelen. Er komen meer praatbijeenkomsten, kleinschaliger dan deze. De scholen krijgen hulp om te praten met de kinderen die bang zijn sinds het ongeluk.

Burgemeester Bruijn (r) van Haarlemmerliede met een buurtbewoner. (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld Joost van den Broek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden